Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Nepříjemné sexuální poruchy

Když se řekne sex, představí si většina lidí pozitivní zážitky, jelikož na všemožné trapasy raději už zapomněla.

Jenže ty jsou ničím ve srovnání s opravdovými sexuálními poruchami, které trápí stále větší část společnosti.

Obvykle se o nich stydíme mluvit, jelikož je považujeme za něco nepatřičného. Vězte však, že těmito dysfunkcemi trpí řada lidí. Některé z nich jsme si už představili, další nakousneme na následujících řádcích.

Závislost na sexu
Termín „sexuální závislost“ je považován za kontroverzní a málo prozkoumaný fenomén. Lidé ho většinou smetou ze stolu s tím, že když někdo hodně souloží, není to přece vůbec špatné.

Tento termín však v lékařské hantýrce popisuje docela závažnou skutečnost, kdy je dotyčný sexem natolik posedlý, až je to klinicky signifikantní. Sexuální závisláci jsou svolní ke kdejakému riziku a jejich aktivity se často pojí s ilegální činností. Navíc se málokdy cítí opravdu uspokojení. A to věru není příjemný pocit.

Příčiny mohou být různého ražení. Někdo je připisuje biochemickým procesům, jiný nedokonalé socializaci či emočním projevům. Léčba obvykle probíhá u terapeuta, často ve skupinách podobně postižených.

Priapismus
Pojmenován podle Priapa, řeckého boha plodnosti, priapismus je skutečně strašlivým prokletím. Představte si, že byste byli permanentně naládovaní viagrou. Tak se totiž priapismus projevuje. Vzrušený penis ne a ne se dostat do původního stavu.

Vedle toho, že to může působit dost komicky a trapně, způsobuje priapismus také zdravotní potíže. Tato porucha je způsobena jak cévními, tak neurologickými problémy. Každý, komu stojí penis více jak hodinu v kuse, by měl vyhledat odbornou pomoc. Jinak si zadělává na problém, který může skončit až amputací penisu.

Dysperaunie
Tato porucha je známá také jako bolest v oblasti pohlavních orgánů. Tím je řečeno v podstatě vše. Zatímco pro zdravého člověka je sex požitkem, pro lidi s dysperaunií to je přímo hororové utrpení. Při pohlavním styku je to totiž pořádně bolí. Nemoc se vyskytuje povětšinou u žen, ale čas od času se objeví také u mužů.

Dysperaunie může být způsobena psychickými bloky i fyzickými mechanismy, přičemž právě ony jak u žen, tak u mužů dominují. Projevy jsou různé: pálení, svrbění či ostrá bodavá bolest. Leckdy může jít o infekci, ale existuje i řada dalších příčin. Proto také co případ, to jiná léčba.

Paraphilia
Porucha tohoto typu není jednoduše popsatelná. Kdybychom to zjednodušili, šlo by o myšlenky, ze kterých jsou utkány sexuální, zejména fetišistické fantazie. Paraphilia spočívá v neustále se vracejících sexuální představách určitého aktu. Ty pak většinou ústí i v silnou touhu a dotýkají se oblastí, jako je voyerismus, exhibicionismus, zoofilie, pedofilie či nekrofilie.

Teorií o tom, co takové myšlenkové pochody způsobuje, existuje mnoho a pocházejí z řady vědeckých okruhů, ovšem žádná není vševysvětlující. Pokud dotyčný nikomu neškodí a porucha mu nijak závažně nezasahuje do života, dá se ji přejít i bez léčby.

Ovšem leckdy je touha tak silná, že skutečně vyústí například v akt pedofilie. Potom jsou na pořadu dne nejrůznější psychoterapie a odpovídající medikamenty

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 114