Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Alkohol a nátlak. Běžná taktika balení

Teenageři považují za normální nalévat dívky alkoholem a tlačit na ně, aby s nimi šly do postele.

Z kombinace nátlaku a opojení alkoholem se v současnosti stává běžná věc, vyšlo z výsledků britské studie.

Běžné znásilnění
Někteří náctiletí hoši navíc prokázali znepokojující postoje ke znásilnění. Výzkum si vzal pod drobnohled nálady, názory a pocity teenagerů mezi čtrnáctým a šestnáctým rokem věku. Ukázalo se, že stereotypy mezi pohlavími jsou znepokojivě hluboko zakořeněny.

Kluci projevili vulgární, negativistický, agresivní a nátlakový jazyk, zatímco dívky byly mnohem solidárnější k pocitům jiných.

Řada pánského osazenstva také přiznala, že používají alkohol jako zcela běžnou věc, hodící se hlavně pro to, když chtějí nějakou dívku dostat do postele. Mají totiž za to, že jsou pak uvolněnější a méně stydlivé.

Děvku by museli zmlátit
Chlapci byli dotázáni na to, jak by vnímali dívku, která měla řadu sexuálních partnerů. Většina ji odsoudila do role „děvky“.

Přišel také dotaz na to, jak by se vypořádali s dívkou, jež jim byla nevěrná. Někteří prohlásili, že by jí museli zmlátit.

A to není všechno. Jeden chlapec se dokonce domnívá, že má právo na to svou dívku znásilnit, pokud by ho odmítla sexuálně uspokojit.

Výzkumníci poznamenávají, že studie byla provedená ve vážné atmosféře, tak, aby se teenageři nedostali do nějakého hecu, jenž by výsledky znehodnotil. Mládež prý stále dokáže rozlišovat mezi „trochou nátlaku“ a „znásilněním“, což je jeden z mála pozitivních závěrů.

Práce do budoucna
Potěšily také dívky. Ty ukázaly pochopení pro osud fiktivních postav. Na rozdíl od chlapců, kteří například na příběh kluka, jenž odmítá spát se svou přítelkyní, reagovali tak, že musí jít o homosexuála.

V důsledku těchto zjištění je tu celá řada doporučení. Teenageři by se v rámci sexuální výchovy měli jasně naučit rozdíl mezi souhlasem a odmítnutím sexuálního styku, a že přes to vlak prostě nejede.

Také musí začít vnímat alkohol mnohem citlivěji, jelikož právě on je často příčinou předčasného těhotenství či přenosu pohlavních chorob.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 269