Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Která je ta pravá / foto: shutterstock

Sex se šéfem. Pracovní povinnost?

V zaměstnání tráví průměrný člověk téměř třetinu života, i to je možná důvod, proč si tuhle část života věnovanou práci občas někdo krátí nebo zpříjemní sexem. Nebudeme moralizovat, jen shrneme fakta.

Některá zaměstnání jsou přitom veřejností přímo předurčena k úsměvným předsudkům. Svůj podíl na tom mají jistě mezi lidmi oblíbené historky i erotické filmy či pracovní uniformy, které se s oblibou využívají. U žen to jsou nejčastěji zdravotní sestřičky, sekretářky, rozverné studentky a letušky, u mužů pak policisti, hasiči, piloti nebo instalatéři v montérkách.


Tohle všechno je klasika, ale ono na půdě takové nenápadné firmičky rodinného typu s pár zaměstnanci někde v Horní Dolní může být ještě mnohem veseleji…

 
Srovnáte ho do latě?

V případě, že jsou k takovému zpestřování pracovní doby svolní oba, je všechno relativně v pořádku, někdy to dokonce může zvýšit efektivitu práce, ale co když se (obvykle) žena dostane do situace, kdy je proti své vůli terčem neustálých sexistických narážek šéfa?


Jistě, že většina dam dokáže příliš snaživého nápadníka srovnat do latě, ale když je to její zaměstnavatel a o práci by nerada přišla? Vyrovnat se s takto harašícím šéfem už vyžaduje poněkud odolnější osobnost.


Především však záleží na tom, jaký k dané skutečnosti žena zaujme prvotní postoj. Pokud se lichotkám ze strany nadřízeného začne potěšeně chichotat a ještě k tomu pronášet hlášky typu: „ale no tak, šéfe, myslíte…?“, bere to protějšek jako slibně rozjetou hru, na kterou ona přistupuje, jen dělá počáteční drahoty. Pak už je na nápravu škod příliš pozdě.


Jestli má žena jasno, že její vztah se šéfem nepřekročí rámec pracovních povinností ani do budoucna, musí od začátku zachovat profesionální přístup. A z toho neuhnout, ani na firemních večírcích plných alkoholu. Na ty obzvláště pozor, muži mají často v oblibě ženy napájet, aby byly tzv. „svolnější“.

 
Profesionální přístup

Proto se vždy držte profesionálního přístupu, a to i na oněch večírcích. S alkoholem to nepřehánějte, případně na ně, pokud je to možné, rovnou přijďte v doprovodu partnera či kamaráda, který si na partnera zahraje.


Na komplimenty a lechtivé narážky zásadně nereagovat, jakoby je přeslechnout a řešit s nadřízeným pouze věci týkající se práce. Pokud dojde na jasně směřované návrhy a soukromá pozvání na drink (a žena jasně tuší, jak tím dotyčný míří), velmi slušně odmítnout. Případně odůvodnit své rozhodnutí nebo se rovnou vymluvit na jiné povinnosti.


Pokud to však pro šéfa nebude dostatečná odpověď a důvod k tomu, aby své snahy ukončil, je třeba důkladně promyslet, jestli je opravdu nezbytně nutné na takovém místě dál setrvávat a jestli raději nezměnit místo. Ano, může jít o lukrativní pozici, ale ačkoliv harašení může být zpočátku zábavné, dlouhotrvající nátlak se už opravdu nevyplatí snášet ani za všechny peníze světa…


A co vy, dámy (a pánové)? Dokážete šéfa či šéfovou srovnat do latě? Setkali jste se už na pracovišti s lechtivějšími návrhy či chováním? Jak jste reagovali?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 152