Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Sexuální čip vám přivodí orgasmus

Zapomeňte na zastaralou viagru, která by vám přivodila ještě infarkt. Vědci pracují na speciálním „sexuálním čipu“, jehož účelem je stimulování center potěchy v mozku.

Stimulace mozku
Čip, který by se mohl na trhu objevit za zhruba deset let, vychází z technologie, která v USA pomáhá léčit Parkinsonovu chorobu. Jde o stimulaci určitých částí mozku, kdy z titěrných elektrod vycházejí malé šoky.

V posledních měsících se výzkum technologie orientoval na spojení s takzvanou orbitofrontální mozkovou kůrou. Ta je ukryta v oblasti přímo za očima a stará se o pocity potěšení při konzumaci jídla, případně souložení.

A výsledky zkoumání jsou více než pozitivní. Vědci jsou přesvědčeni, že stimulace této oblasti může pomoct lidem, kteří trpí stále častější poruchou – nedokáží cítit onu radost z výše zmíněných činností. Stimulace by jim jednoznačně pomohla.

Vědci předpokládají, že takzvaný „sexuální čip“, jak technologii okamžitě překřtila média, by se mohl objevit do deseti let.

Stále dost otázek
Je ale otázkou, zda čip bude fungovat ve smyslu přijetí dotyčným objektem. Například loni se testování zúčastnila žena, která trpěla nechutí k sexu, jelikož jí nepřinášel žádnou rozkoš. Vědci z ní pomocí čipu dokázali udělat hotovou dračici lačníci po sexu.

Mise splněna, dalo by se říct. Jenže žena byla s takovou změnou nespokojena a čip si nechala odejmout.

Technologie sice funguje už dnes, ovšem zdaleka ne tak spolehlivě, jak by bylo zapotřebí. Současné mikročipy stále způsobují bolesti hlavy či krvácení. Vědci očekávají pokroky v této oblasti kolem roku 2015.

Někteří kritici ale s něčím podobným nemohou souhlasit. Prý nejde o nic jiného než novodobou formu vymývání mozku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 186