Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pilulka lásky. A dostanete každou!

Pro romantické duše je to o infarkt, ale pro ty cyničtější z nás to není až tak špatná zpráva. Prý je jen otázkou času, kdy se na trhu objeví pilulka lásky, schopná vyvolat v každém z nás ty nejromantičtější city...

Vědci jsou přesvědčeni, že co nevidět objeví biochemické tajemství lásky a pak nám naservírují slibované milostné pilulky. Cesta pro to je otevřená, soudí neurolog Larry Young z Emory University v americké Atlantě. Své názory také publikoval v respektovaném vědeckém magazínu Nature.

 

Podle něj je láska pouze sledem neurochemických událostí ve specifické části mozku. Pokud je to tak, uvedl, lidé se nebudou moci spoléhat na ústřice a čokoládu jako zaručená afrodiziaka. Místo toho vyvinou prostředky pro vyvolání milostné nálady chemici – budou to chemikálie, díky nimž se zamilujete do první osoby, kterou uvidíte. Zaručeně…

 

Na druhou stranu budou prý existovat i preparáty, které vás od neopětované lásky uchrání. Jednoduše si aplikujete „protijed“ a bude vymalováno, nešťastná láska bude minulostí.

 

Young soudí, že v budoucnu se navíc budou provádět genetické „testy lásky“, které s přesností určí, zda zamilovaní, kteří je podstoupí, mají vůbec šanci prožít šťastný manželský život. Pomohlo by něco takového úbytku rozvodů…?

 
Mazlící hormon

Klíčovou roli ve zmiňované pilulce lásky by hrál tzv. oxytocin. Ten je známý jako „mazlící hormon“, který je důležitý v navazování pevných a stabilních vztahů a mezilidských pout.

 

Oxytocin je číslem jedna i v sexu a sexuální přitažlivosti, zařídí totiž, aby náš protějšek působil důvěryhodně, sebevědomě a zároveň hormon pomáhá redukovat strach a nejrůznější obavy.

 

Je to právě oxytocin, který pomáhá například vytvářet pouta mezi matkou a dítětem, je totiž obsažen v mateřském mléku při kojení. Studie také ukázaly, že lidé s vyšší hladinou oxytocinu jsou důvěřivější a třeba i náchylnější věnovat někomu peněžní obnos.

 

Posilování hladiny oxytocinu také pomáhá lidem snadněji „číst“ emoce jiných a překonávat nejrůznější fóbie či vlastní plachost. A k dovršení všeho, nedávné výzkumy také označují oxytocin jako látku nápomocnou při překonávání partnerských hádek a problémů.

 
Počkejte si

Nejrůznější spreje s tímto „zázračným“ oxytocinem už jsou koneckonců k dostání na internetu, ovšem profesor Young doporučuje s koupí ještě nějaký čas počkat. Prý zatím jen posilují sebevědomí uživatele, nic víc.

 

„Jsem přesvědčen, že zkoumáme jen vrcholek ledovce, v budoucnu toho objevíme mnohem více,“ uvádí Young.

 
Láska je neuchopitelná, nepochopitelná a nádherná věc, tvrdí stovky let básníci, spisovatelé i nejrůznější romantici. Naproti tomu stojí tvrzení profesora Younga a několika dalších vědců, že jde o pouhé vytrysknutí oxytocinu a několika dalších chemikálií, na něž dříve nebo později přijdeme a všechna romantická vzplanutí budeme moci ovládnout.

Tak to holt vypadá, když se do romantiky pustí s plnou vervou vědci…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 396