Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nespěte s ním na prvním rande

Není to nic výjimečného: muž a žena si dají schůzku, a když jsou si sympatičtí, tak na to prostě vlétnou.

Ovšem vědecký vzorec ukazuje, že to není zrovna nejlepší způsob chování na prvním rande.

Nebuďte hrrr

Naopak, výzkum dokázal, že ženy, které si odepřou sex na první schůzce, mají mnohem větší šanci na šťastný vztah, než ty, které jdou hned na věc.

Profesor Robert Seymour z londýnské univerzity přišel se složitou matematickou teorií, z níž vyplývá zhruba to, co ženám od pradávna tvrdily jejich matičky, tetičky či starší sestřičky.

A sice, že nemají dát muži hned to nejcennější. Je to totiž právě žena, kdo může ve vztahu nejvíce ztratit. Právě na jejích bedrech spočine tíha případného těhotenství s nevhodným či dokonce absentujícím mužem.

Vědci tvrdí, že námluvy jsou vlastně bitvou obou pohlaví o to, kdy budou mít sex. Prakticky vždycky se končí na nějakém kompromisu, který je dán přirozenou mužskou touhou po okamžitém spojení a ženskou přirozeností styk co nejvíce oddalovat.

Neefektivní námluvy

Někdy je ten kompromis velmi vychýlen, a to tak, že se žena s mužem vyspí na prvním rande. Lidé jsou ale v tomto směru obvykle neefektivními tvory.

Mnohdy spolu randí několik měsíců a v extrémních případech třeba i rok, než k něčemu dojde. A nakonec k ničemu vůbec dojít nemusí. Po tento čas na sebe obvykle bere muž většinu finanční zátěže za večeře nebo divadelní představení.

Ale i žena musí leccos investovat – především svůj čas, který by mohla strávit produktivněji. Je otázkou, proč to lidem často tak trvá, když jde vlastně o čas víceméně ztracený.

Dobří a špatní muži
Přitom obě pohlaví by pravděpodobně ráda něco více. Vědci se domnívají, že tento čas si berou především ženy na to, aby dokázaly rozpoznat skutečnou mužovu náturu a eliminovat nevhodné kandidáty.

Tento model předpokládá, že existují chlapi dobří a špatní. Také je v něm zakořeněna představa, že dobrý muž klidně těch pár měsíců na první sex počká.

Jelikož mají muži tendenci ukončovat partnerské vztahy dříve, dává ženám prodlužování chvíle prvního sexu možnost nenaletět proutníkovi, který by ji brzy opustil.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 367