Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Proč se červenáme? Je to záhada

V jiných záležitostech jsou si až nebývale jistí, ale v takové banalitě musí přiznat barvu. Vědci zkrátka netuší, proč se lidé červenají.

Různé okolnosti
Přitom jde o poměrně pevnou součást našich životů, které se dá jen velmi těžko předcházet. Červenáme se při celé řadě okolností – když je nám trapně, jsme vyvedeni z míry, stydíme se nebo jsme zostuzeni.

Červenání se je tak zajímavým a nejasným fenoménem, že ho jeden z předních světových biologů nazval největší dírou v evoluční teorii.

Člověk je jediným primátem, který používá takto zjevného vyjádření svých vnitřních pocitů. Je otázkou, proč to dělá, když tím může případnému nepříteli jedině nahrát.

Náročné lhaní
Aspoň, že víme, jak červenání se fyziognomicky probíhá. Nejprve se musí rozevřít cévy blízko povrchu kůže, které pak umožní průtok většího objemu krve.

Uvnitř těchto cév pracují miniaturní svaly, které jsou napojeny na nervový systém. Nad jeho pochody přitom nemáme žádnou kontrolu.

Někteří vědci se domnívají, že červenání se snižuje šanci člověka úspěšně lhát. To prý vedlo k lepšímu a pozitivnějšímu vývoji našeho druhu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 261