Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nekonečný orgasmus. Žádná slast

Na první pohled to může vypadat jako splněný sen, ale pro ty, které trpí syndromem permanentního sexuálního vzrušení to rozhodně není nic příjemného.

Je to opak nejčastějšího problému v posteli, tedy malého sexuálního vzrušení či jeho nedostatku. V tomto případě naopak žen pociťují extrémní, nepřiměřený a často nepřestávající pocit fyzického vzrušení. Anglicky je tato porucha známa pod názvem Persistent Genitál Arousal Disorder (PGAD).

 

Myslíte si, že je co závidět? Na první pohled nejspíše ano. Těmhle ženám nikdy nedochází „palivo v motoru“, vzrušení je spontánní a přetrvávající. Navíc ženy s PGAD mají intenzivní a spontánní orgasmy. A to kdykoliv během dne či noci, vrchol přitom může trvat i několik minut.

 
Styděly se mluvit

Poprvé byla tato porucha diagnostikována teprve nedávno, Sandrou Leiblum v roce 2001. Jasným příznakem je nepřestávající genitální vzrušení bez ohledu na počet orgasmů. Má se za to, že nejde o objev nějaké novinky, ženy zažívaly PGAD již dlouho, ale většinou se styděly o svých potížích hovořit. A tak je raději držely pod pokličkou.

 

Až dosud se to pro řadu z nás četlo příjemně. To přece nemůže být nic zlého. Ale vážně není o co stát. Tato porucha totiž nijak nesouvisí s nadměrnou chutí na sex, tyto ženy nebývají žádné nymfomanky.

 

Žena trpící PGAD již nemá na milování chuť, jen její genitálie to jaksi „netuší“ a neustále signalizují vzrušení. Takový fyzický pocit přitom není doprovozen touhou po sexu či nemravnými myšlenkami…

 

Dokázaly byste při tom pracovat?

Z tohoto důvodu jde spíše o trápení, nikoliv o vylepšení sexuálního života. Už vzhledem k faktu, že toto fyzické vzrušení může trvat nejen hodiny a dny, ale dokonce i týdny či měsíce. Orgasmus sice občas vyvolá úlevu, ale jen dočasnou. Pak se vzrušení znovu vrátí.

 

Dovedete si jistě představit, jak se takto vzrušené věnujete každodenním činnostem, práci, úklidu, škole apod.

 

Na PGAD není dosud lék, ale je několik metod, jak tento problém řešit. Pomáhá třeba otupení orgánů například ledem, pánevní masáž či strečinková cvičení pro redukci napětí, terapie pro omezení emocionálního vypětí, zvýšená komunikace mezi partnery apod.

 

Při práci s terapeutem se pacientky zaměřují na odvedení pozornosti od genitálie a vzrušení. A to není v tomto případě rozhodně žádný lehký cíl…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 291