Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Je patologicky žárlivý? Proklepněte si ho

Trochu žárlivý je občas každý. A zdravé množství žárlivosti skutečně neškodí. Dáváme jí najevo, že nám na našem protějšku záleží a není nám lhostejný. Ovšem patologická žárlivost už dokázala zničit nejeden na počátku

Mnohdy to může začínat nevinnými slovíčky, žárlivými scénami a končit leckdy i tragicky.

 
Oči otevřené dokořán

Jistě proto není na škodu všímat si, zda je váš partner žárlivý – a především, jak moc žárlí. Jinak by se vám ze života mohlo stát peklo. Pokud si již nejste jistá, zda je žárlivost vašeho partnera v únosných mezích, nebojte se navštívit psychologa.

 

Na začátku vztahu se totiž chronická žárlivost vůbec nemusí projevit a vy se pak budete jen marně přesvědčovat, že váš muž přece není žárlivý, zatímco už budete zcela pod jeho kontrolou...

 

Zdá se vám, že není ani trochu žárlivý?

Už s ním chodíte nějaký ten pátek a zatím vůbec nemáte pocit, že by vás v budoucnu jeho žárlivost mohla nějak omezovat? Jen se vás občas zeptá, kde jste byla a zda ten váš kamarád z večírku je skutečně jen kamarád? Nebo už vám malou žárlivou scénu ztropil?

 

Možná, že vám to ani nevadilo, chtěl tím dát najevo, že o mě stojí, říkáte si. Časem by to ale mohlo přerůst ve vážnější projevy. Zkuste si ho malinko oťuknout, než si začnete plánovat společný život.

 

Sedíte právě v restauraci u večeře a komentujete vaše známé, kteří sedí u vedlejšího stolu. Nebo jste právě přišli domů z akce s přáteli a sdělujete si zážitky z uplynulého večera. Všímejte si, jak často mívá váš milý sarkastické poznámky týkající se jiných mužů či žen, kteří se vyskytují ve vašem okolí, a dávejte pozor, co o nich říká.

 

Je příliš kritický k vašemu bývalému?

Právě jste potkala svého bývalého, se kterým máte stále dobré vztahy. V životě byste s ním už nic neměla, byl vaše školní láska, ale nevidíte důvod, proč s ním neprobrat, co je nového.

 

Zkuste svému novému příteli vyprávět o svých bývalých láskách a nenápadně sledujte, jak reaguje. Není samozřejmě třeba zacházet do intimních podrobností či činit nějaká srovnání, stačí když budeme mluvit o docela všedních záležitostech.

 

Z tématu žárlivost dělá tabu?

Vzala jste jej do kina na film, kde se ústřední pár zmítá v žárlivosti a nevěrách? Zajděte si po filmu na skleničku a zkuste s ním probrat zápletku filmu.

 

Podle psychologů žárlivým lidem často chybí nadhled a mívají slon promítat si fikci i do skutečného života. I při běžném rozhovoru s chronickým žárlivcem se vám může stát, že bude mít sklon vnímat nevinnou diskuzi v osobní rovině a je schopný se pohádat kvůli odlišnému názoru například na nevěru.

 

Už k menší žárlivé scéně došlo? Byla jste podrobena výslechu, kde jste byla a co jste dělala? Vyskytly se podezřelé otázky, kterými se snažil zjistit něco, co jste mu neřekla?

 

Zeptejte se přítele na rovinu, co mu vadí a v jaké míře. Možná budete překvapena, jak malou míru svobody a nezávislosti je ochoten vám již na počátku vztahu dát. Pak už záleží jen na vás, zda budete ochotná v takovém vztahu setrvat...

 

Společně se můžete s žárlivostí poprat

Hodně vám napoví také jeho minulé vztahy a způsob, jak o nich mluví. Majetnický tón, převaha a pocit, že žena je stvořena k tomu, aby vytvářela domácí pohodu a hlídala rodinný krb či vyprávění o neposlušné bývalé manželce...

 

To vše by vás mělo zajímat už na začátku vztahu. Sundejte si raději růžové brýle co nejdříve a v případě pochybností zkuste svého nového miláčka přesvědčit k návštěvě psychologa, nebo jej sama vyhledejte.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 149