Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mladí milenci / foto: Shutterstock

Láska na první pohled? Za 8,2 sekundy!

Její oči se střetnou s těmi vašimi. Působí to jako osudový okamžik – je to láska na první pohled? Možná, ale s velkou pravděpodobností jen tehdy, pokud tento pohled udržíte více než osm vteřin, přesně 8,2 sekundy.

Ženy nerozlišují
Pokud pohled muže trvá kolem čtyř sekund, vědci tvrdí, že jeho zájem není příliš velký. U žen je něco podobného těžké vysledovat, jelikož mají ve zvyku dívat se na ty, co se jim líbí i na ty, co se jim nelíbí zhruba stejně dlouho.

Výzkum probíhal na bázi skrytých kamer, které sledovaly pohledy 115 studentů při jejich sezení s herci a herečkami. Poté měli ohodnotit atraktivitu svého konverzačního partnera.

Muži se dívali do očí hereček, které považovali za atraktivní, v průměru 8,2 sekundy. Na ty, co se jim tolik nezamlouvaly, civěli pouze 4,5 vteřiny.

Bojí se opuštění
Ukázalo se však, že studentky to takhle neberou. Ať už se jim partner líbil, nebo ne, věnovaly mu stejně dlouhý pohled.

Vědci tak došli k závěru, že muži používají oční kontakt k vyhledání zdravých a plodných žen. Něžné pohlaví se ale podvědomě střeží toho, aby vyvolávalo nějakou pozornost, jelikož riskují nechtěné těhotenství a osamocené rodičovství.

Nad láskou na první pohled tak stále visí velký otazník.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 290