Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: sh

Proč se protiklady přitahují?

Vědci přišli s velice zajímavým zjištěním: cesta k mužově srdci vede přes jeho nos. Ve skutečnosti přikládají obě pohlaví vůni protějšku zásadní váhu.

Nejdůležitější je čich
Ideálního partnera si zkrátka „vyčucháme“, a to tak, že máme nos na stopkách a snažíme se nasát do něj vůni co možná nejodlišnější od té naší. Když se to povede, je ruka v rukávě.

Ačkoliv vůni při výběru protějšku nijak zvlášť nehodnotíme a neanalyzume, jelikož se více soustředíme na položky známé jako sympatie, charisma nebo zjev. Ve skutečnosti je to ale vůně, co je naprosto zásadní.

Jde totiž o to, že z lidského potu se dají vyčuchat jeho genetické vlastnosti. Je přitom známé, že z míšení odlišných typů vznikají ty nejlepší, nejodolnější a nejchytřejší děti. Tedy rod může pokračovat s největšími šancemi na úspěch.

Čuchání se nesluší
Celá tahle čuchací anabáze je tu podle vědců také proto, aby omylem nedošlo ke křížení genů se vzdálenými příbuznými.

V podvědomí se tak snažíme hledat co možná nejodlišnějšího partnera, který by zaručoval zdravé děti. Tato přirozenost je v současnosti skryta materiálním balastem, kdy se lidé snaží být něčím více než pouhými savci, pod povrchem ale stále funguje.

Například taková zvířata nic neskrývají a první, co udělají když se potkají, je řádné očuchání. Tohle by ve společnosti působilo nepatřičně, možná by to ale pomohlo plodnosti i kvalitě dětí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 184