Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nevěra / foto: shutterstock

Co je dobré vědět o podvádění

Nemá cenu si nic nalhávat, dnešní doba přeje záletníkům. Zahýbání partnerům snad ještě nikdy nebylo jednodušší.

Na internetu se řada seznamek specializuje přímo na mimomanželské či mimopartnerské románky, navíc dostanete i radu, jak je zamaskovat.

Rozvod dnes už také není tím, čím býval. Zkrátka se podepíší nějaké papíry a je hotovo. Jako by se nechumelilo. Strach z případného rozvodu tak v podstatě neexistuje.

Podvádění už ale není doménou mužů. Zdaleka ne. Ženy od šedesátých let pilně pracují na tom, aby se rozdíl v záletech v podstatě vyrovnal.

Ženy podvádějí více v ovulaci
Žena nemá stejnou touhu podvádět každý den. Ovšem v období ovulace je riziko největší. Pro mravně založenou ženu je to doslova pekelné období. Cítí se totiž mnohem více sexy, má potřebu se oblékat provokativně. Z hlediska reprodukce to dává jednoznačně smysl. Právě v tomto období je šance na oplodnění nejvyšší. Pudům se dá bránit jen těžko, ale přece jen – neměl by tento instinkt klesnout, když je žena ve vztahu? Bohužel ne, genetický kód totiž neví, co to je vztah nebo svatební prsten a poroučí si stále to samé.

Muži nevěru odhalují lépe
Mužské plémě je úspěšnější v odhalování nevěry svých partnerek. Podle některých odborníků je to dáno vypěstovaným instinktem nedůvěry. Ještě před rozšířením DNA testů totiž muž nikdy nemohl mít jistotu, zda je dítě opravdu jeho. Vypěstoval si tak jakousi neustálou nedůvěru a podvědomě hledal náznaky případné nevěry.

Co je vlastně podvádění?
Ačkoliv se o nevěře neustále mluví a nějakým způsobem, ať už preventivně nebo zpětně, se řeší snad v každém vztahu, je těžké ji definovat. Málokdo – a obzvlášť ne lidé v jednom páru – se shodne, co to ta nevěra vlastně je. Když se muž ohlédne za pěknou ženskou a omylem upustí slinu? Když někdo někoho políbí? Nebo když se s ním vyspí? Každý má zkrátka trochu jinou představu, což je mimochodem velký problém při řešení nevěry v partnerských poradnách.

Většina mužů nemá důvod podvádět
Průzkumy vcelku jasně dokázaly, že nevěra mužů a žen se zásadně liší motivací, jež k ní vede. Zatímco většina podvádějících mužů nedokázala udat relevantní důvod, proč se nevěry dopustila, u žen je to komplikovanější a většinou pramenící z nespokojenosti ve vztahu. Muži jsou zkrátka schopni podvést i tehdy, když svou ženu milují a mají se s ní dobře. Jenže když vidí jinou atraktivní samičku, prostě jim to nedá.

Podvody v prvním roce manželství
V roce 2005 byl ve Velké Británii proveden zajímavý výzkum mezi záletníky a záletnicemi. Zatímco 60% z nich bylo v manželství více jak pět let, celá jedna sedmina dotázaných podváděla už v prvním roce manželství. Konkrétně to bylo 18 % nově vyvdaných žen a 12 % „šťastně“ ženatých mužů. Znepokojující, že ano?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 302