Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Místo botoxu radši mladou holku

Symbióza mladých žen a starších mužů báječně funguje. Krasavice získají se starším mužem spokojenost a zázemí, šarmantní elegáni zase to, co postrádají nejvíce. Mládí a energii...

Jak přivábit mládí zpět
Cest, jak vrátit zpět roky, kdy jsme ještě kvetli svěžestí a sršel z nás optimismus, je více. Jedou z nich může být vztah s mladším partnerem. Stačí vzpomenout hvězdy showbusinessu a okamžitě je patrné, jak takové partnerství s věkovým rozdílem prospívá ženám i mužům o pár let starším, než jsou jejich polovičky.

Elixír mládí – bohužel jen pro muže
Vědci ale uvádějí, že onen kouzelný elixír mládí v podobě mladšího partnera prokazatelně funguje pouze u mužů. U žen tento efekt doposud prokázán nebyl. Podle odborníků může být potom pro staršího muže život s mladší partnerkou skutečnou výhrou.

Vědci z Institutu Maxe Plancka uvádějí, že když si například muž vezme ženu o 15 až 17 let mladší partnerku, o 20 procent se tím sníží šance, že zemře předčasně.

Se starší ženou si ale nepohoršíte
Jestliže si muž vezme manželku o 7 až 9 let mladší, pak se podle vědců sníží riziko předčasného úmrtí o 11 procent. Ovšem žádné obavy, v opačném případě, ožení-li se se ženou starší, neznamená to automaticky, že by si pohoršil. Jeho vyhlídky na dlouhý život se tím nezhoršují, ovšem ani nezlepšují. Pro ženy to bohužel neplatí.

Kdy vlastně můžeme již mluvit o stáří?
Světová zdravotnická organizace uvádí, že o raném stáří je možné hovořit od šedesáti do sedmdesáti čtyř let, mezi pětaosmdesáti a devětaosmdesáti jde již o pokročilý věk a nad devadesát let používáme již termínu dlouhověkost.

A co ti ostatní, kterým osud mladší partnerku nenadělil?
O vyrobení elixíru mládí se pokoušeli učenci i šarlatáni od středověku. Například na zámku Chyše, který patřil rodině Lobkowiczů, měl pobývat jeden z mágů dvora císaře Rudolfa II.. Ten vyrobil údajně elixír mládí, který daroval neteři majitele zámku. Přestože jej užívala, brzy zestárla a zemřela, jeho účinnost byla tedy sporná. Ovšem Karlu Čapkovi, který v mládí na zámku v Chyši pobýval, námět posloužil pro jeho román Věc Makropulos.

Místo mladé ženy botulotoxin
V současné době užíváme pro omlazení ale již docela jiné elixíry mládí. Často je v této souvislosti zmiňován botulotoxin, který v malých dávkách v injekcích pomáhá vyhladit vrásky. Poprvé byl tento prudký jed použit v medicíně a kosmetice před třiceti lety, dodnes však není zřejmé, zda jeho pozitivní účinky na vzhled kůže a její vypnutí a vyhlazení není spojen také s jinými vedlejšími účinky.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 54