Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Kdy už jste staří na sex?

Máte pocit, že ke stáří sex už tak nějak ani nepatří? To se mýlíte, senioři si v posteli užívají stejně jako mladí lidé. Často může být jejich sexuální život ovšem ještě častější než u mladých lidí...

Sexuální aktivita seniorů se od 70. let neustále zvyšuje
Zvýšenou sexuální aktivitu starších lidí nejdříve potvrdil výzkum v USA, později byl na stejné téma proveden také výzkum švédských vědců, kteří třicet let sledovali sexuální život seniorů po sedmdesátce.

Tyto průzkumy hovoří jasně ve prospěch zvyšujícího se zájmu seniorů o pravidelný sexuální život s tím, že nejvyšší aktivitu vykazují ženaté muži a vdané ženy. Pro vaše srovnání – v 70. letech se sexu věnovalo 52 % ženatých mužů a 38 % vdaných žen. V roce 2000 stoupl počet na 68 % ženatých a 56 % vdaných.

Nejnižší zájem o sex mají svobodné ženy po sedmdesátce
Největší rozdíl v sexuálních aktivitách průzkum odhalil mezi svobodnými muži a ženami. Zatímco v 70. letech šlo o 30 % sexuálně aktivních svobodných mužů provozujících sex po sedmdesátce, svobodných žen bylo méně než 1 %.

V roce 2000 se zvýšily počty v obou kategoriích, ovšem propastný rozdíl mezi svobodnými ženami a muži zůstává. Čísla 54 % sexuálně aktivních svobodných mužů v roce 2000 a jen 12 % svobodných žen ve stejném období poukazují na nezájem svobodných žen o sex ve vyšším věku. U mužů to neplatí, stejně jako je jiná situace u vdaných žen.

Jak je tomu u nás?
Sexuolog Petr Weiss k tomu uvádí: „Výzkumy ze sedmdesátých let u nás neexistují, nejde tedy seriozně srovnávat tehdejší a současné české seniory, byla by to spekulace.“

Ovšem s přihlédnutím ke švédskému výzkumu a českým zvyklostem je možné usuzovat, že s největší pravděpodobností bude situace podobná švédskému výzkumu. Čeští důchodci nejsou ve svém přístupu k sexu v Evropě nikterak výjimeční.

Padesátníci a šedesátníci? Sex je pro ně důležitý
Na toto téma proběhl u nás průzkum STEM/MARK. Z více než 200 respondentů žijících v partnerském svazku ve věku mezi padesáti a šedesáti lety je téměř 75% se svým sexuálním životem spokojeno.

Velká většina účastníků průzkumu si život bez sexu neumí představit. V konkrétních číslech sex považuje za důležitý 71 % žen ve věku 50-54 let a 57 % žen ve věku mezi 55-60 lety.

První generace viagry
O tom, že vedle šedesátníků pravidelně souloží také sedmdesátníci svědčí kromě čísel také letmý pohled na inzeráty seznamek na internetu. Není výjimkou, že k sobě 72letý vysokoškolák hledá štíhlou přítelkyni a milenku přiměřeného věku.

S čím to souvisí? Odborníci hovoří nejen o změnách v postojích k sexuálnímu životu, který se stává čím dál důležitější součástí našich životů, nepředstavuje již žádná tabu a mluví se o něm i v souvislosti se seniory a podpůrnými prostředky k sexu.

Viagra již není žádnou exotickou novinkou, i díky ní může generace dnešních seniorů pravidelně souložit jako první generace, která tuto pilulku objevila.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 75