Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mladí milenci / foto: Shutterstock

Umíte mluvit jazykem lásky?

O tom, že tvoříme partnerskou dvojici, nesvědčí jen počet společně prožitých let, promilovaných nocí, nacestované kilometry na společných dovolených, děti nebo romantická gesta. Partnerovi dáváme najevo svůj cit i jinak.

Kytice, bonboniéry nebo básně patří spíš do filmů
Není řeč o velkých kyticích, romantických básničkách, bonboniérách nebo bláznivých kouscích. Ačkoliv každá žena touží po tom zažít vztah jako vystřižený z romantického filmu o lásce, v reálném životě nás o partnerově náklonnosti a citových vazbách přesvědčí i zdánlivé drobnosti, kterých si ale v daný moment vážíme několikanásobně více než drahého dárku. Takové okamžiky nás opět ujistí o tom, že jsme si s partnerem blízcí, i když si to třeba nedáváme najevo denně.

Někdy se nám zdá, že nás ten druhý dostatečně nemiluje
Lída poznala svého současného přítele před sedmi lety na podnikovém večírku. Adam byl pohledný, férový kluk, který Lídu okamžitě okouzlil velkým množstvím zájmů a přátel. Brzy ale zjistila, že ačkoliv ji má velmi rád, svých oblíbených sportů se kvůli ní vzdát nedokáže. Časté roztržky tak končívaly sice pokaždé usmířením, ale Lída se již nedokázala zbavit pochybností, co pro Adama vlastně znamená - a zda mu nejsou jeho kamarádi a koníčky o mnoho milejší než ona.

Netradiční vyznání o to více potěší
O to více ji překvapilo to, co vyslechla na jednom z večírků sportovního klubu, kam byli každoročně zváni. Adam byl ve velmi dobré náladě a zabrán do rozhovoru se svými kamarády, když se Lída ke skupince připojila se sklenkou vína. Její přítel ani nestačil postřehnout, že Lída stojí opodál, a tak Lída vyslechla to, co svěřoval Adam svým známým. Mluvil o Lídě a ona si bezděky poslechla nejkrásnější vyznání, jakého se jí kdy dostalo.

Slova chvály u uznání pro nás znamenají mnoho
Adam svým kamarádům vysvětloval, jak je Lída bezvadná, jak je šťastný, že má tak tolerantní ženu, která mu umožní dělat vše, co má rád a bere to s nadhledem. Upřímně a bez jakéhokoliv náznaku ironie či patosu jim svěřil, že s takovou ženou si umí představit celý život a že by si rád Lídu brzy vzal a trávil s ní v životě více času, protože je pyšný na to, jak vše v životě zvládá.

Lída, která kolikrát nevěděla, na čem s Adamem je, dělala, že nic neslyšela a tvářila se, že je náhle zabrána do rozhovoru s kamarádkou. To, co o ní ale Adam upřímně řekl svým kamarádům, aniž by věděl, že si to jeho přítelkyně poslechla, ji potěšilo mnohem více, než kdyby dostala od Adama drahý šperk nebo obrovskou kytici růží.

Vyznání mohou mít mnoho podob
Stejně jako Lídu potěšilo, když o ní její přítel po sedmiletém vztahu, který nebyl vždy růžový, byl schopen mluvit před ostatními, jako o tom nejlepším, co jej v životě potkalo, potěší nás ve vztahu, když partner učiní nějaké gesto, či pomůže slovem nebo drobností ve chvíli, kdybychom to od něj ani načekali.

Stejně tak ale partneři ocení, když se jim dostane přátelské pomoci od toho druhého ve chvíli, kdy ji nejvíce potřebují, nebo když partner vycítí, že na tom nejste zrovna nejlépe.

Jazyk lásky bývá někdy velmi nenápadný
Právě v okamžicích, kdy neočekáváme žádná partnerská vyznání, nás takové gesto v řeči lásky umí nejlépe potěšit a pomoci překonat obtížné chvíle. Partneři si svou lásku a náklonnost nedávají najevo jen romantickými příhodami, prostřednictvím velkých vyznání či darů. Mnohem častěji k nám hovoří druhý partner jazykem lásky mnohem méně postřehnutelným, který ve všední realitě často ani nepostřehneme, přitom jsou pro nás největším důkazem lásky.

Láska k vám hovoří činy
Stěžujete si občas, že se vám partner nevěnuje dostatečně? Že tráví mnoho času v zaměstnání a doma bývá často tak unavený, že vám kromě obvyklého „hm“ téměř nevěnuje pozornost. Je vaše manželka či přítelkyně neustále zabrána do nějaké práce a pro samé zařizování nemá kdy s vámi probrat, co je potřeba? Ale i tak si dáváme najevo lásku.

Muž, který celý den tráví v zaměstnání, pak zařizováním a nákupy pro rodinu, přijde domů a očekává váš dík. To je přece jeho způsob, jak dát najevo lásku – vyzvedne vás autem, když potřebujete, vezme vás na nákupy nebo zařídí dovolenou, výlety a sportovní vyžití.

Žena, která nakoupí, doma nachystá večeři, upeče buchtu nebo vyžehlí košile, dává svému partnerovi také najevo svou náklonnost. Lásku si vyznáváme denně, když o sebe pečujeme a jeden pro druhého něco uděláme.

Láska mluví i jinými slovy než jen „Miluji tě“
Připadáte si nemilovaná, protože tak málo slyšíte od svého muže milostná vyznání? Mužům zase často schází od jejich žen vyjádření díků nebo obdivu. Přitom „miluji tě“ si říkáme mnohem častěji, je to možná občas ani nepostřehneme. Mnoho z nás není na nějaká velká vyznání, je mnoho žen i mužů, kteří slůvka „miluji tě“ považuji za klišé – a tak vyznávají lásku slovy uznání, pochvalou nebo drobnými komplimenty.

Obyčejný kompliment? Ne, krásné vyznání hned po ránu
„Ta košile ti ale sluší“, nebo „To byl dobrý nápad, to se ti povedlo“ nezní na první pohled jako romantické vyznání, ale ve skutečnosti dává partnerka svému muži najevo, že o něj stojí a váží si toho, jak je šikovný a co všechno zvládne.

Když zase muž ženě ráno v předsíni pochválí účes, šaty, nebo večer si pochvaluje dobré jídlo, jde také o jeho způsob vyjádření lásky. Možná, že nám občas podobná vyznání připadají nedostatečná, ale ve skutečnosti jsou mnohem více autentická a vypovídají lépe o tom, co na nás má ten druhý rád.

Láska znamená upřímný a nepředstíraný zájem
Někdy jsme příliš unavení a zabraní do svých vlastních starostí na to, abychom měli ještě sílu na to vyslechnout toho druhého, natož mu pomoci vymyslet vhodné řešení jeho problémů. Přesto většinou alespoň vyslechneme, s čím se ten druhý právě trápí. Může jít o potíže v práci, v rodině, s dětmi nebo o zdravotní problémy. Pokud si druhý partner ve chvíli, kdy je nám opravdu zle, s námi sedne a je schopen nás vyslechnout, říká nám v daný okamžik také svým způsobem, jak nás má rád.

Umíte-li si povídat, opravdu si rozumíte
Jen upřímný a láskyplný cit je schopen nezištného chování, pokud vás druhý rád vyslechne, vnímejte to jako to největší vyznání lásky, jakého se vám může dostat. Když vás partner či partnerka aktivně poslouchá, zajímá se o detaily a zároveň přidává své poznatky, zážitky a zkušenosti, znamená to, že vám rozumí. V dobrém partnerském vztahu je vždy prostor na to si popovídat nebo vyslechnout jeden druhého.

Láska umí pohladit
Nejintenzivněji se dokáže jeden partner druhému oddat při mazlení a fyzickém kontaktu. Zdravý sexuální život patří také k jednomu ze způsobů, jak si dáváme najevo svou lásku a citovou vazbu. V intimní chvíli hlubokého sexuálního prožitku si můžeme nejlépe a zcela autenticky vyznat lásku. K citové náklonnosti ale patří nejen intimní život a sexualita, ale i fyzický dotek.

Lásku cítíme nejen ve chvílích intimního spojení
Lásku si tak dáváme najevo i pohlazením, dotekem, letmým polibkem či objetím. Náklonnost partnera si tak můžeme vychutnávat nejen ve chvíli fyzického sexuálního spojení, ale i tehdy, když se obejmeme, při procházce v parku vezmeme na chvíli za ruku, nebo přivítáme polibkem. Mnoho žen považuje takové projevy za velmi důležité, někteří muži se k nim ale uchylují jen výjimečně. Ne všichni muži rádi vyjadřují svou náklonnost na veřejnosti, užívejte si tedy i to, když stisknou vaši ruku, obejmou vás doma, či políbí na tvář.

Láska nedává pokaždé jen nákladné dary
Dárky, kterých se vám od vašeho partnera či partnerky dostane, mohou být často velmi neromantické – přesto je vnímejte jako to nejromantičtější vyznání. Pokaždé jsou důkazem toho, že na vás v daný okamžik vaše polovička myslela.

Přinese vám žena z nákupu vaše oblíbené jídlo? Muž dorazí domů s novým tachometrem na vaše kolo? Nemůžete celý den sehnat noviny, protože jsou všude záhadně vyprodány – a večer je najdete na stole? Jakákoliv pozornost vašeho partnera znamená, že na vás přes den myslel a přemýšlel nad tím, jak vás potěšit.

Často bychom si měli těchto každodenních drobností vážit mnohem více než nákladných darů, jaké si nadělujeme pod stromeček. Jsou důkazem toho, že na sebe myslíte s partnerem ne jen párkrát do roka, když si nadělujete dárky na významné příležitosti, ale že na sebe myslíte téměř denně.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 115