Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Už jste měly v posteli... Španěla?

Chystáte se navštívit některou z turistických oblastí Španělska? Nebo vás čeká výlet do jedné z méně frekventovaných částí?

Španělští muži si umí vážit ženy a prokazují jí respekt, na druhou stranu byste měla mít na paměti, že katolické Španělsko je částečně ještě zemí s tradičním pojetím postavení žen a mužů.

Jací jsou španělští muži?
Podobně jako jiné jižanské národy rádi sedí u kávy nebo vína a diskutují. Jsou velcí řečníci, emotivní a spontánní. S chutí se s vámi pustí do debaty a bude se jim líbit, budete-li si i vy hájt svůj názor. Vstupování do rozhovoru ani skákání do řeči se nepovažují za nezdvořilé jadrnost je nesrovnatelná s Itálií, Francií nebo Portugalskem.

Měla byste být ale připravena také na to, že ve společnosti dominuje mužský svět a tradiční rozdělení rolí. Jistě znáte pojem macho (velký, silný), který vystihuje extrémní polohu výrazně maskulinního pojetí světa.

K ženám se ale španělští muži chovají jako gentlemani - uctivě a galantně, přestože bývá leckdy emancipace a postavení žen ve společnosti je v rámci rozhovorů tabu.

Potrpí si na upravený zevnějšek
Španělští muži i ženy velmi dbají o svůj vzhled, mívají proto vždy upravené vlasy, roli hraje osobní čistota a vůně, pečlivě zvolené doplňky či nablýskané boty. Potrpí si na kvalitní a elegantní módu.

Vkus je důležitý nejen v oblečení, ale týká se i vybavení domů nebo aut. Španěl si s vámi bude rád užívat života, protože v horkých letních dnech je téměř nemožné trávit dny ve městě, je nedílnou součástí životního stylu je část roku prožitá u moře.

Ženy ve Španělsku
Španělé umí být na své ženy náležitě hrdí. Umí jim vytvořit patřičné zázemí a rádi se pyšní svými dětmi. Zakládají si na dobrých rodinných vztazích a se svými příbuznými jsou stále v kontaktu. Rozvody tedy nejsou zdaleka tak běžné jako je tomu u nás.

Pozor, katolické Španělsko je tradiční země, takže i ženy zde mají tradiční postavení. V rodině proto zaujímá hlavní místo muž jako živitel rodiny - zatímco žena se v ideálním případě stará o domácnost a vychovává děti.

Mají Španělé rádi emancipované ženy?
Přestože je dnes již mnoho žen vysokoškolsky vzdělaných, a tudíž si i více hájí svá práva, příliš emancipované ženy nebývají hodnoceny právě nejkladněji.

Za Frankovy diktatury byl tvrdě prosazován ideál tradiční, byly zakázány potraty i rozvody, povoleny pouze církevní sňatky. Ženy bez dovolení manžela nesměly pracovat, cestovat, ani mít účet v bance, postavení ženy ve společnosti bylo jednoznačně podřízené muži.

Teprve od roku 2004 je ve Španělsku v platnosti zákon o rovnosti žen a mužů, který zakazuje diskriminaci. Média musí respektovat ideu rovnosti mužů a žen a vyvarovat se sexistického jazyka či vyobrazování žen či mužů pouze v tradičně stereotypních rolích.

Možná s vámi váš ctitel obejde všechny bary ve městě
Seznámíte-li se Španělem a ten vás bude chtít uvítat v jiné zemi tradičním způsobem, možná vám předvede běžný způsob zábavy, jakým je pochod, marcha. Po krátké vycházce nočním městem, kdy váš španělský průvodce seznámí s jeho krásami vás čeká bar.

Něco malého k jídlu jako jsou tapas, tedy jednohubky, káva nebo sklenice vína, piva, likéru nebo drink. Hostitel se pozdraví s přáteli, představí vás a po chvíli se pokračuje v prohlídce pamětihodností města. Brzy vás upozorní, že právě v tomto baru mají nejlepší tortillu a následuje další procházka a další bar a noví známí.

Ještě jeden bar
Po půlnoci se pomalu se blížíte k domovu. Bar v sousedství je ale ještě otevřen, a tak se pozdravíte se sousedy a majitelem a dáte si poslední drink. A doma vám hostitel opět snese na stůl všechno, co dům dal.

Pozvání domů vnímejte jako velkou událost, hosté bývají totiž většinou zváni spíše do restaurace, ovšem na návštěvu jsou zváni přátelé. Řada přijde i některé španělské víno, výborné sladké víno je Málaga, které oceňovali už staří Egypťané. Podle jednoho španělského přísloví je „Pití jako láska, potřebuje takt a změnu. Kdo dobře jí a dobře pije, dělá, co se patří.“

Opatrně s pitím nad míru, podnapilost se považuje ve všední dny za vážný společenský přestupek.

Noví muži
Pro mladší generaci mužů je už ale účast na rodinném životě, výchově dětí a domácích pracích zcela běžná. Uvidíte je na procházce s kočárkem nebo na hřišti s batoletem, aniž by se kdokoliv pozastavoval, často zde dokonce s dětmi tráví čas více mužů než žen.

Také španělská vláda napomohla zapojení mužů do rodinného života, například v Kantábrii na severu Španělska formou billboardů, které informovaly muže slovy: „V tvém okolí se něco mění“ o existenci „nových vzorů mužů“ spolu s fotografiemi dědečků, kteří se starají o své vnuky, mužů nad domácími pracemi nebo v profesích, které jsou tradičně pojímány jako ženské.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 181