Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Mužem nebo ženou snadno a rychle

Ačkoliv vnímáme transsexualitu jako něco skandálního, co vyjadřuje dokonale uvolněné a liberální poměry současnosti, je v podstatě stará jako lidstvo samo.

Zatímco však v minulosti byla transsexualita tabu, nyní můžete absolvovat proces změny pohlaví. Polovina transsexuálů nakonec od chirurgického zákroku samotného ale ustoupí. Proč?

Slavní transsexuálové
V 17. a 18. století dokonce nebylo vůbec neobvyklé, že se ženy vydávaly za muže, aby mohly nastoupit do vojenské služby. Ani muži v tomto směru nebyli výjimkou.

Mezi nejslavnější transsexuály patřil i římský císař Calligula nebo anglický král Jakub. Hodně známý je příběh diplomata Chavaliera D'Eona, který pracoval ve službách francouzského krále Ludvíka XV. Ten ho vyslal do Ruska a poté i do Anglie. Celou dobu se však vydával za ženu a až pitva odhalila, že se ve skutečnosti jednalo o muže.

Postoj církve je pochopitelně stále odmítavý
Dnešní společnost je k transsexualitě již mnohem tolerantnější, než tomu bylo v dějinách. Přesto se však v některých státech především s vysokým podílem silně věřících obyvatel můžeme setkat se zápornými reakcemi.

Také církev nemá v této otázce jasno. Někteří kněží se sice snaží být k transsexuálům i homosexuálům shovívavější, ale pořád je jich spíše méně. V katechismu se sice uvádí, že muž i žena má uznat a přijmout svou pohlavní totožnost, ale není zde rozlišena psychická a tělesná stránka.

Praktický návod, jak změnit pohlaví
Poslední Mezinárodní klasifikace nemocí ji označila jako F64.0 a zařadila mezi poruchy pohlavní identity. Pokud však člověk přijde až do stádia, kdy touží po změně pohlaví, musí splnit několik kritérií. Nutností je samozřejmě podstoupení lékařského vyšetření, které by mělo vyvrátit, že tento pocit nepramení z jiné duševní choroby nebo vrozeného poškození a měl by trvat nejméně dva roky.

Po splnění těchto kritérií se může začít se samotnou přeměnou, která se skládá z několika etap. Než se přistoupí k fyzické přeměně, uchazeč si musí vyzkoušet roli opačného pohlaví, k tomu patří i úřední změna jména.

Potom probíhá hormonální léčba, kterou stanoví sexuolog. Nakonec teprve následuje chirurgický zákrok, který je jednodušeji proveditelný v případě, že se jedná o přeměnu ženy na muže.

Jaká je tajná historie operací přeměn pohlaví?
Operace, kdy dochází k přeměně pohlaví, se provádí už 65 let. Vůbec první zákrok byl proveden ve dvacátých letech minulého století v Německu.

U nás až v roce 1942 a jednalo se o přeměnu ženy na muže, jak potvrdil i sexuolog Petr Weiss. Přičemž chorobopisy jsou přísně tajné a pro veřejnost nepřístupné.

Doposud se v České republice rozhodlo změnit své pohlaví okolo 800 lidí. Samotnou operaci však podstoupila necelá polovina. O tom, co je nakonec odradilo, můžeme jen spekulovat. Možná to mohl být i strach před reakcí nejbližších. Musíme si však uvědomit, že se porucha pohlavní identity vyléčit nedá, což potvrzuje i sexuoložka Hana Fifková a dodává, že nejlepším řešením je právě proces přeměny pohlaví.

Nedávno také v Austrálii objevili vliv genů na výskyt transsexuality u mužů. Vědci dokázali identifikovat gen, který ovlivňuje činnost mužského pohlavního hormonu testosteronu. Potvrdila se tak teorie, že je transsexualita vrozená, protože zde působí biologický činitel.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 50