Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Milenci / foto: shutterstock

První sex, na který nezapomenete II.

Podobal se váš první sex spíše noční můře, nebo vzpomínáte na první milování jako na příjemný zážitek?

Negativní důsledky odmítání sexu před svatbou
Jedním z významných rizikových faktorů negativně ovlivňujících kvalitu sexuálního života je také odkládání sexuálního života na období po svatbě. Sexuologové, kteří se setkávají s páry vstupujícími do manželství s velmi malými, nebo dokonce žádnými sexuálními zkušenostmi, se shodují na tom, že později pak mají velké potíže s dosažením sexuálního uspokojení. Klesá také kvalita partnerského vztahu jako takového. Více či méně dobrovolné odmítání první sexuální zkušenosti před svatbou bývá totiž většinou spojeno se závažnými psychickými problémy, traumaty, sexuální dysfunkcí, strachem z intimity, nespokojeností s vlastním tělem nebo zneužíváním drog a alkoholu.

Mýtus o ideálním partnerovi
Odlišným důvodem pro odkládání první sexuální zkušenosti, které pak může způsobit další sexuální problémy, bývá mýtus, na němž se z velké části podílí média, předsudky dané kultury nebo určité rodinné prostředí. Některé zažité představy vážně narušují zdravý přístup k prvnímu sexu i sexualitě jako takové. Řeč je nyní o tradiční představě lásky, která nás nutí uvažovat nad svými potencionálními sexuálními partnery jako nad těmi „pravými“. Pokud máme pocit, že jsme ideálního partnera ještě nepotkali, důsledkem může být odkládání sexuálního života.

Média i erotický průmysl mohou přinášet zklamání

Idealizování a snahy romantizovat první sex jsou typické především pro ženské pohlaví, přináší však velmi často zklamání ze sexuálního života jako takového. Nereální představy vyvolává kromě například romantických filmů a literatury také erotický průmysl. Páry pak mohou snadno podléhat představě, že první sex musí být zcela dokonalý, jinak nebude dobrý ani jejich další sexuální život. Požadavky, které nejsou realizovatelné, vytvářejí sexuální napětí mezi partnery a zklamání často vede nejen k partnerským problémů, ale i k prohlubujícím se sexuálním dysfunkcím.

Ženy sex nechtějí a muži mohou pořád
Podobně jako jsou ženy ovlivněny určitým pohledem společnosti na svou vlastní sexualitu a podléhají předsudkům o hodných holkách, které o sexu nemluví, nemusí se jim ani nijak zvlášť líbit, protože se jedná spíše o mužskou záležitost, a proto mívají velké problémy dosáhnout orgasmu, jsou i muži negativně zasaženi stereotypními představami o své sexualitě. Muži bývají v oblasti sexuality prezentování téměř jako sexuálního stroje, které myslí stále na sex, sex chtějí vždy a vždy se také mohou milovat. Tato představa pak některé vede k tomu, že začínají sexuálně žít příliš brzy, jiní naopak mohou být traumatizováni pozdním začátkem sexuálního života, a vytvářejí si tak další psychický blok.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 52