Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Sex kuřáků nestojí za nic

O negativních důsledcích kouření na dýchací orgány, srdce a cévní systém nyní již velmi dobře víme, přesto poněkud pozapomínáme na vliv nikotinu na oblast sexuálních aktivit...

Hrozí rakovina i záněty průdušek, ale také horší sex
Pravidelné kouření mívá za následek rakoviny plic, chronické záněty průdušek, negativně působí také na srdce a cévní systém. Ovšem neměli bychom zapomínat také na vliv nikotinu na oblast pohlavních pochodů. Kromě toho, že pravidelné kouření snižuje kvalitu spermií a dlouhodobě tak může zvyšovat neplodnost, nikotin má prokazatelný negativní vliv také na ztopoření penisu u mužů, což bude jistě kuřáky i jejich partnerky zajímat.

Negativní účinky nikotinu prokazují studie
V posledních letech byly provedeny studie, které ukazují, že nikotin působí na zužování cév a má tedy negativní účinek na ztopoření. V průběhu pokusu, který pomohl ozřejmit některá fakta o nikotinu, byly 42 mužům ve věku od 18 do 44 let promítány erotické filmy a zároveň byly zaznamenávány změny ve velikostech penisu, činnosti srdce a prokrvení prstů. Osoby byly rozděleny do skupin silných a slabých kuřáků.

Silní kuřáci měli výrazně menší erekci
Ukázalo se, že u vyšetřených, kteří vykouřili dvě cigarety s velkým obsahem nikotinu, bylo ztopoření méně výrazné, u některých nebyly téměř znát změny ve velikosti pohlavního údu, také prokrvení bylo v důsledku zúžení cév výrazně nižší. Změny ve velikosti penisu nebyly zaznamenány také, pokud byla vykouřena jen jediná silná cigareta. Muži, kteří vykouřili pouze slabé cigarety, měli naopak přibližně stejné výsledky jako skupina slabších kuřáků, kteří pro účely tohoto pokusu nebyli vystaveni účinkům nikotinu.

Papaverin se aplikuje při problémech s erekcí
Drhá studie, která se zaměřila na výzkum připravenosti na sex a schopnosti sexuálních aktivit u kuřáků, zase využívala poznatku, který se objevil v sexuologické praxi teprve nedávno. Bylo zjištěno, že injekce papaverinu vyvolává u mužů s poruchami dlouhotrvající intenzivní erekci. Toho je pak využíváno při léčbě především tam, kde jiné metody již selhaly. Při výzkumu účinku nikotinu byl nejdříve mužům aplikován papaverin, který spolehlivě zajistil ztopoření u všech ze skupiny.

Nikotin však dokáže utlumit i účinky papaverinu
Ovšem bezprostředně před aplikací další injekce papaverinu vykouřili muži dvě cigarety, což mělo za následek, že se erekce rozvinula jen u 4 z 12 mužů. Odborníci tedy dospěli k závěru, že účinek nikotinu je výrazně negativní a pátrali po příčinách. Bylo zjištěno, že nikotin utlumuje tvorbu prostacyklinu, díky kterému dochází k rozšiřování cév při erekci. Tento přirozený průběh erekčního mechanismu nikotin narušuje a znemožňuje tak plné ztopoření. Přitom nikotin je společně s alkoholem jednou z nejrozšířenějších drog.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 275