Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Bumerang efekt vám může zničit lásku

Naše podvědomí pracuje často tak trochu bez nás, v partnerských vztazích nám umí nachystat pěkně paradoxní překvapení...

Podvědomé skryté motivace
Podvědomí a způsob, jakým zpracovává informace a podněty, aby nám je pak zpětně servírovalo v často zcela pozměněné podobě, bývá nevyzpytatelné.

Jedním z takových paradoxních projevů funkce lidského podvědomí je to, co psychologové nazývají bumerangový efekt. Souvisí s našimi preferencemi ve vztazích, které se po několika letech soužití v partnerském vztahu často zcela diametrálně odlišují od toho, jaké byly na jeho počátku.

To, co jsme obdivovali, můžeme časem nesnášet

Když se odborníci na partnerské vztahy zabývaly tímto paradoxním jevem, který v praxi většinou provází partnerské konflikty a rozchody, učinili zajímavá zjištění.

U sledovaných párů docházelo na počátku vztahu a ve chvíli konfliktů po letech soužití ke zjištění preferencí zcela opačných. To, co se nám kdysi na partnerovi líbilo, se nám po letech vrací jako bumerang - a právě pro tyto vlastnosti partnera nejsme schopni vystát.

Bumerangový efekt upozorní na rizika

Psychologové tak dospěli k závěru, že budeme-li schopni určit, které vlastnosti nás na partnerovi oslovily ve chvíli, kdy jsme se seznamovali, snáze odhadneme, jakým směrem se bude ubírat práce našeho podvědomí. Tedy které vlastnosti můžeme vlastně považovat za rizikové, které mohou vést ke konfliktům nebo zániku vztahu.

Zapátrejte v minulosti svého vztahu
Samozřejmě nemusí jít o všechny záležitosti, které vás na partnerovi přitahovaly, minimálně jediná se však s přibývajícími roky vašeho vztahu změní právě v onen bumerang. Zda půjde o věc, která vás bude frustrovat natolik, že povede k zániku vztahu, již záleží na charakteru daného faktoru.

Zkuste si učinit malý test vašich osobních partnerských bumerangů. Vzpomeňte si na vaše první setkání a vybavujte si postupně, co vás na partnerovi oslovilo a čím pro vás byl přitažlivý.

Znáte vaše bumerangy?
Jestliže jsme schopni si vybavit, co nás k tomu druhému přitahovalo na našich prvních schůzkách, můžeme ze seznamu různých faktorů, které zahrnují charakterové rysy, projevy chování, vlastnosti, ale i zájmy, zvolit ty, které nás oslovily tehdy nejvíce.

Byl to zájem o sport a sportovní postava, nebo spíše pohodové chování a smysl pro humor? Analýzou svých vlastních preferencí a srovnání s preferencemi současnými můžeme vyhodnotit, co na svém partnerovi nyní vnímáte jako problematické.

Co cítíte dnes ke svému partnerovi?

Co z toho, co vás oslovilo tehdy, vás oslovuje nyní? Právě porovnáním svých pocitů a dojmů z partnerova chování a vlastností, jaké byly tehdy a jaké jsou nyní, si sami určíme své bumerangy. Vrací se vám po letech obdiv k partnerově schopnosti okouzlit společnost svým šarmem v podobě žárlivosti a obavy z nevěry?

Vnímáte nyní jeho smysl pro humor jako nedostatek taktu a snahu vše zlehčovat? Fascinovaly vás kdysi proměny vaší partnerky a nyní vás frustruje její nestálost?

Bumerangový efekt může vašemu vztahu uškodit především tehdy, pokud o něm nic nevíte.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 25