Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Kdo určuje, jaký bude vztah? Ženy!

Na okřídleném "cherchez la femme" zřejmě něco bude. Jak se ale role žen projevují v každodenním životě? Jaký konkrétní vliv mají ženy na muže ve skutečnosti?

Ženy se o vztahy zajímají mnohem více
Ve své knize Jak ženy dělají muže šťastnými proti jejich vůli se německy píšící autorka Sabina Riedlová, která se ve své disertační práci zabývala při studiu dilogie tématem výběru partnerů u lidí, zamýšlí nad ženskou rolí ve vztahu. Jsou to skutečně ženy, které hýbou světem, jak se často s nadsázkou říká?

Riedlová využila ve své knize kromě odborných závěrů a prací své sestry antropoložky Barbary Schwederové také svých vlastních analýz a studií.

Riedlová začala své pátrání po tajemství šťastných partnerských vztahů na základě dotazníků, které vyplňovalo sedmdesát partnerských dvojic. Muži dostali bleděmodré dotazníky, ženy růžové, všichni měli stejné otázky týkající se především toho, jaká kritéria přispěla k jejich výběru partnera, jak se tato kritéria postupně proměňovala a jak vnímají svůj vztah v současnosti. Ženám bylo v průměru 39,5 let a mužům pak 42,6, páry spolu žili v partnerství nebo manželství v průměru 14,5 let.

Jsou muži skutečně takoví ignoranti?

K čemu tedy na základě dotazníků Riedlová dospěla? V prvé řadě ji překvapilo, že její hypotéza, že ženy jsou více identifikovány se vztahem a hned od počátku zjevně prožívají partnerství jako společné úsilí, se maximálně potvrdila. Bylo to znát již na vyplňování dotazníků samotných. Ženy vyplňovali kolonky o mnoho pečlivěji, byly schopny popsat, co na partnerovi oceňují, co by rády zlepšily, stejně jako to, co je kdysi na partnerovi zaujalo a jak se od té doby změnil.

Muži nechávali celou řadu kolonek nevyplněných. Výjimkou nebyl ani dotazník, kde muž ponechal mnohé kolonky prázdné, na otázku "co by na partnerce změnil" odpověď, že "nic". O to více pak Riedlovou udivilo, že tento stejný muž vzápětí do kolonky "co je pro něj v životě nejdůležitější" uvedl: "moje žena".

Autorka dospěla k závěru, že to neznamená, že by muži ke svým partnerkám chovali méně intenzivní city, to, že vyplňovali dotazníky s menším zaujetím, tak podle Riedlové svědčí ne o nezájmu o vztah, ale spíše s bezradností mužů, když mají hovořit o svém vztahu a hodnotit jej. Ačkoliv v první fázi vztahu uváděli shodně respondenti, že to byl muž, kdo inicioval začátek vztahu, evidentně to jsou ženy, kdo rozhodují o tom, s jakým mužem budou a jak bude vypadat jejich vztah.

Ženy umí učinit šťastnějšími nejen sebe, ale i muže
Ženy jsou vybíravější a vědí na rozdíl od mužů poměrně přesně, co hledají. Především vědí lépe než muži, po jakém partnerovi by se měly poohlížet, aby vytvořily spokojený svazek. Nepřekvapí tedy již zjištění, že jsou to ženy, kdo má poslední slovo při vývěru partnera. Tím, že ženy vědí lépe, jaký svazek může fungovat, činí šťastnými a spokojenými nejen sebe, ale i partnera. Zní to téměř paradoxně - zdá se, že žena ví lépe, co muže činí šťastným.

Jak je to možné? Dvojice shodně uváděly, že jsou to ženy, kdo má na starosti péči o domácnost, rodinu a výchovu dětí, veškerá logistika a organizace ve vztahu tak patří ženám - ačkoliv to nemusí být na první pohled zjevné, protože to bývá častěji muž, kdo přináší vyšší příjem a zajišťuje tak významněji přísun financí.

Partnerství tak má vliv především na muže, jsou to oni, kdo jsou partnerkami socializováni. Ženy jsou schopné přinést mužům více sebejistoty, starostlivosti, empatie a sociální postavení.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 91