Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zklamání v posteli / foto: sxc.hu

Hnusák ve vztahu? Překrucovač!

Překroutí  každé vaše slovo a vy si připadáte jako blbka?

Výborně, pak máte tu čest s překrucovačem, člověkem, který je natolik rafinovaný,  že každou situaci nakonec převrátí  ve svůj prospěch. Jen vy, ať  děláte co děláte, z toho vycházíte jako úplná nána... 

Proč  je tak nebezpečný? 

Nebezpečný typ chlapíka. Za jakékoliv situace chce zůstat tím, kdo měl ty nejlepší úmysly. A to i kdyby za touto pózou skrýval čistě sobecky vlastní zájmy.

Sedmatřicetiletá Veronika o takovém muži může vyprávět, žila s ním totiž čtrnáct let. A místo toho, aby manžela, který ji během jejich partnerského vztahu způsobil tolik frustrací, opustila, zůstávala s ním po celou dobu s pocitem, že je to ona, kdo všechno pokazí... 

Veroničin příběh možná znáte ze svého okolí 

Vždy, ať se stalo cokoliv, její muž situaci interpretoval tak, že je to on, kdo má především na mysli jejich spokojený život, zatímco ona mu nemá co vyčítat. A tak si i Veronika přestávala uvědomovat, že její muž dělá vše tak, jak se jemu hodí.

Když si postěžovala, že nechodí na žádné společenské akce, přinesl těsně před Vánoci, kdy měla plné ruce práce s přípravou cukroví a úklidem, slavnostně lístky na ples. Jakmile mu však vytkla, že si měl vybrat vhodnější okamžik, urazil se do hloubi duše, jak může být jeho žena tak nevděčná. 

Samé  naschvály - ale "on to myslel dobře"... 
Podobné  to bylo i s každodenními záležitostmi, ve chvíli, kdy by si ráda sedla ke knize nebo oblíbenému seriálu, její muž popadl vysavač a prachovku a pustil se do velkého úklidu.

Když  jej Veronika požádala, jestli by to nechtěl nechat na později, ihned byl oheň na střeše. Tak on se pustí do úklidu a žena místo, aby byla ráda, že jí někdo v domácnosti pomůže, mu to ještě vyčítá. Svůj monolog na téma, jakého si vybrala úžasného muže, ačkoliv to neumí ocenit, zakončil typickým prohlášením "co by za to jiná dala"...

Zapomněl už však dodat, že právě ve chvíli, kdy si Veronika po celém dni sedla do křesla, že si odpočine, on právě neměl co dělat, tak se rozhodl uklízet. 

Kdo je vítěz a kdo poražený? 
Veronika by však přes celou řadu naschválů a nedorozumění, z nichž vždy vycházel její muž vítězně, v manželství setrvala - kdyby ovšem věci nenabraly poněkud odlišný spád, než čekala. Její muž si nakonec našel přítelkyni.

Ovšem nebyl by to "překrucovač", aby i z nevěry neučinil ctnost. Jak jinak - Veroničin manžel využil toho, že se jeho ženě dvoří kolega z práce, který ji sem tam začal navštěvovat i doma. Že jej Veronika rázně odmítla a zůstali jen dobrými přáteli, to mu marně vysvětlovala - on si stál za svým, že jej žena začala podvádět, a tak mu nezbylo nic jiného, než si nakonec taky někoho najít... 

Někteří jsou chronickými manipulátory, jiní  to zkoušejí občas... 
Připomíná  vám to něco? Někteří muži mohou být téměř chronickými překrucovači, jiní se k ní uchylují občas, aby neriskovali otevřený konflikt a zůstali těmi, kdo to myslí nejlépe.

Takový typ muže se za každých okolností vyhýbá odpovědnosti, nic není "jeho problém", "nikdy za nic nemůže" a hlavně - "on to myslel dobře". Ve skutečnosti s jedná o lidi, kteří v sobě skrývajíc potlačené emoce, lstí a triky se pokoušejí manipulovat se svým okolím. 

Komu život s překrucovačem může dokonce vyhovovat? 
A tak se velmi snadno může stát, že v jednu chvíli mají zájem o něco, co je v další chvíli zcela nepřijatelné. Nebo jsou schopni situaci interpretovat tak drze, že je nakonec partner vyprovokován a vybuchne - a to je voda na jeho mlýn. Žena je označena jako hysterka a on se takticky stáhne. Nakonec se ještě agresor stává obětí.

Rozpoznat chytré triky překrucovačů není snadné, v partnerských vztazích se jim totiž poměrně úspěšně daří přesvědčit svého partnera i okolí, že oni jsou těmi velkorysými, kdo to myslí dobře. To jen ten druhý je naprosto nemožný. Ženy, které rády hledají vinu stále u sebe a nemají vysoké sebevědomí, pak s překrucovači tvoří výborné páry... 

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 89