Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Starostlivý muž. Štěstí nebo prokletí žen?

Setkáme-li se s něčím podobným, dokáže nás to fascinovat. Muž dokonale pečující o svou ženu - zajišťující vše pro její pohodlí a pravidelně ji zahrnující dárky a překvapeními.

Ženy, které si do té doby myslely, že něco takového uvidí jen ve filmu, se tak chtějí cítit také... Ale není vše zlato, co se třpytí.

Tajné přání všech žen?
Nic nemusí, stala se rozmazlenou paničkou, která má vše, nač si vzpomene. Někdy se tomu říká zlatá klec. Žena, která si "dobře vybrala", si našla muže, který je schopen jí zajistit kvalitní zázemí.

Samozřejmě je především finančně zajištěný, mimo to má pečovatelský přístup, který se dá nazvat jako Big Daddy - a hlavně je majetnický.

Pečovat o krásné, křehké stvoření vedle něj mu činí to největší potěšení. Čím ona je bezmocnější, tím více on roste v jejích očích. A také v očích svého okolí, jeho vlastní sebevědomí pak bývá nekonečné.

Zapomněly některé ženy na dědictví emancipace?
O takových dvojicích, kde žena zapomněla na to, co kdysi začalo se sufražetkami a skončilo emancipací na počátku 20.století, se říká, že jde o ideální symbiózu.

Ona ráda nakupuje, baví se, užívá si života, tráví čas s kamarádkami po kavárnách a nákupních centrech - on rád staví na odiv, čeho dosáhl, své postavení i peníze.

K tomu potřebuje reprezentativní ženu, která se mu dokonale podřídí. V některých případech snad ani nemusí být zcela dokonalá, důležité je právě to, aby byla schopná být na něm závislá.

Big Daddy a jeho holčička
Ona závislost, která ženě nevadí, protože si ji často ani nemusí uvědomit, nebo si ji uvědomí až ve chvíli, kdy by cesta zpět znamenala ztratit pohodlný život, je to, co je bezpodmínečné v takovém vztahu.

Vztah Big Daddyho a jeho "intelektuálně mu nedostačující" ženy je založen na principu závislosti. Přitom to vůbec nemusí být patrné. Vše totiž vypadá tak idylicky - muž pečující o pohodlí a blaho své ženy....

Ona přece nic nemusí
Když si zajdou do restaurace, ona ani nemusí listovat jídelním lístkem, protože on jí doporučí, co by jí mohlo chutnat nejlépe, jdou-li na společenskou akci, požádá ji, aby byla šik, vzápětí doplní "a neber si prosím ty žlutě kanárkové šaty, ty ti nesluší", potřebuje-li jeho žena cokoliv jiného, je to on, kdo najde nejlepší řešení.

Dnes a denně se tak staví do role hrdiny a zachránce. To, že jeho žena nemá žádný osobní život, ani jedinou svou vlastní aktivitu, o které by si rozhodovala zcela samostatně - to je přece detail.

Stěžovat si? A na co, když všechno máš?

Koneckonců jak by si toto "dítě štěstěny" mohlo stěžovat na svůj úděl? Potkala muže, který jí dá všechno. Kdyby se jen opovážila cokoliv namítat, její muž i její okolí ji odsoudí. Na co by si chtěla stěžovat?

Má ještě málo? Že se nemůže nijak seberealizovat? Že její muž rozhoduje úplně o všem? Je to přece on, kdo nosí domů peníze. A co dělá ona užitečného? Jak ona jen umí být nevděčná. Co by za to jiné daly!

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 78