Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jedno tělo a jedna duše. Proč to už nejde?

Stačí chvíli sledovat zamilovaný pár, vypadají jako harmonie sama. Proč se to vám dvěma po několika letech tolik nedaří? Harmonický partnerský vztah pomáhají utvářet i detaily...

Říká se, že vrána k vráně sedá. I v partnerských vztazích hledáme určité rysy podobnosti a symetrie. Na prvním rande i po mnoha letech strávených společně chceme cítit určitou harmonii a souznění. K tomu vám mohou pomoci i drobné psychologické triky, které navozují příjemnou atmosféru, vytvářejí pocit blízkosti a intimity a pomáhají předcházet konfliktům.

Nevystavujte druhého konfrontaci
Vzpomeňte si, když jste si s vaším partnerem byli naposledy někde posedět na víno nebo na večeři, jak jste se usadili? A vzpomeňte si také na váš poslední konflikt a pozice, jaké jste zaujali.

Podle odborníků není vhodné si při rozhovoru s partnerem sedat do konfrontačních pozic. Jedná se o pozice, kdy je jeden z partnerů posazený výrazně níže než ten druhý, ale i o pozici, kdy sedíte naproti sobě. Tokáte-li jako dvě hrdličky, může to být praktické – ovšem schyluje-li se ke konfliktu, snáze se rozpoutá, budete-li přímo proti sobě.

Jako v ordinaci psychologa
Doporučuje se tedy zaujímat pozice do písmene l, stejně nechávají sedět své klienty a pacienty i lékaři a psychologové. Jde o pozici, při které se necítíme být konfrontování tím, co říká ten druhý.

Naopak máme pocit, že je na naší straně a nemáme tak důvod vstupovat do opozice. Pokud máte v úmyslu si partnera naklonit nebo s ním řešit nějakou méně příjemnou záležitost, je lepší sednout si přímo vedle něj.

Vaše pozice může pomoci vaším cílům
V restauraci se tak sice neposadíte, ale sednete-li si například doma na pohovku vedle sebe, snáze se vám podaří dosáhnout pocitu, že „táhnete přece za jeden provaz“.

Pokud by se měl jeden z vás tomu druhému svěřit, bez přímého očního kontaktu vám to půjde určitě snáze.

Žádáme-li něco od partnera, může být vhodná i pozice, kdy se si klekneme, posadíme se na koberec nebo jiným způsobem zkusíme vyjádřit svou pozici toho, kdo o něco žádá, prosí nebo se omlouvá.

Kopírujte navzájem své pohyby
Známým trikem, který bývá často praktikován při prvních schůzkách, ale využijeme jej i při každodenním kontaktu, je tzv. kopírování pohybů. K dosažení pocitů harmonie zkusíme vytvářet i opticky symetrický pár.

Váš partner se usadí a nakloní se přes stůl, udělejte to samé. Ve chvíli, kdy se oddálí a opře do křesla, zkuste i vy nenuceně a přirozeně kopírovat pocit oddálení. Evokujete tak v tom druhém pocit souznění a harmonie. Zamilovaní to dělají automaticky – a vy se tomu můžete opět naučit.

Zkuste se naladit na stejnou vlnu
Síla a zabarvení hlasu představuje mocný nástroj, a to nejen pro řečníky. Pokud váš partner mluví pomalu a rozvážně, nesnažte se mu něco o překot vysvětlovat. Stejně tak vyjadřuje-li se rychle a úsporně, zkuste tomu přizpůsobit i vaše vyjadřování.

Tyto triky, které zabírají na počátku vztahu, pak můžete uplatnit i kdykoliv v průběhu vztahu, když budete mít pocit, že je třeba trochu pomoci vnímání harmonie ve vašem vztahu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 27