Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Všichni budou singles neboli konec milování? I.

Jaká je budoucnost partnerských vztahů?

Užívat si a být nezávislý
Současná doba jako by harmonickým partnerským vztahů přála čím dál méně. Trend singles, tedy lidí dobrovolně žijících samostatně, stále se zvyšující počty rozvádějících se, naopak snižující množství těch, kdo uzavírají manželství. V partnerských vztazích vítězí volná soužití a vztahy na „psí knížku“, hlavním trendem je nevázat se, užívat se a nenechat se nikým a ničím omezovat...

Co se změnilo?
Budeme-li hledat odpovědi na otázky, proč jsou současné postoje takové, jaké jsou, je dobré se zamyslet nad tím, co všechno se v posledních desítkách let změnilo. Dozvěděli jsme se, že patriarchát je ve vyspělých zemích již skutečným přežitkem. Že ženy umí být úspěšné nejen v domácnosti, ale předčí muže i v zaměstnání, že postavení žen se stále lepší a jejich šance ve srovnání s muži se vyrovnávají.

Kult mládí a individualismus
Zjistili jsme, že vládne trend mládí, který nás nutí k plastickým operacím a neustále se zamýšlet nad svým vzhledem. Doba se zrychlila díky technice, internetu a pohybu informací. Navazovat nové vztahy je čím dál tím snadnější. Kromě kultu mládí provází současnou dobu také kult jedince. Individualismus dosáhl svých maximálních hodnot, úspěšní se necítíme ani tak v páru, jako samostatně, když pracujeme na svém sebezdokonalování a kariérním postupu.

Co otřáslo trvalými hodnotami
Mnoho z nás se pak může dokonce domnívat, že tradiční hodnoty jako jsou trvalé partnerské svazky, manželství, rodina a děti se pomalu a jistě stávají přežitkem. Ale je tomu skutečně tak?

Odborníci hovoří sice o krizi partnerství a relativizaci hodnot, na druhou stranu mluví také o změnách, které k současnému stavu přispěly – a z nich je zřejmé, manželství a trvalé vztahy představují hodnoty, ke kterým se budeme vracet. Poté, co se vyrovnáme se všemi změnami, které přineslo minulé století.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 41