Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Zásadní otázka: Je v létě lepší sex?

Známá klišé tradující se o jednotlivých národech, podle kterých mají častější a kvalitnější sex jižní národy díky slunečnému počasí, se zakládají na zcela pravdivém předpokladu, že teplé počasí sexu přeje více...

Vyšší frekvenci pohlavních styků u národů žijících v klimatu s vyššími teplotami po celý rok dokazují statistiky. Jakkoliv je třeba statistické údaje brát s rezervou a sotva z nich můžeme činit závěry obecnějšího charakteru, jisté je, že teplejší počasí přeje milování, milostným vztahům a celkově komunikaci mezi partnery více.

Přestože to výzkumy nedokazují přímo, vypovídajícím údajem mohou být například informace týkající se porodnosti. K „nejplodnějším“ měsícům patří ty, které odpovídají době početí od června do září, především měsíc srpen se zdá být podle statistik pro sex jako stvořený...

Sex je relax
Důvody, proč raději laškujeme v létě se zdají být logické. Také podle sexuologů totiž k frekvenci sexuální aktivity přispívá především celková kondice, zdravotní stav, množství stresu a příležitostí k relaxaci a odpočinku.

Obyvatelé Česka a dalších zemí s podobným klimatem v mírném pásu se budou podle očekávání cítit nejlépe skutečně během letních měsíců, kdy tradičně nastává také období dovolených.

Například podle sexuologa Jaroslava Zvěřiny patří mezi hlavní důvody zvýšené sexuální aktivity v období letních měsíců také možnost využít delšího spánku, obohatit stravu o vitamíny nebo odreagovat se při sportu. Roli bude hrát jistě také to, že lidé v létě častěji cestují a setkávají se tak s novými lidmi nebo že si v létě častěji vychutnáme sklenku alkoholu a navštěvujeme kulturní akce.

Sluníčko pomáhá sexu
Jako další zajímavé důvody, které nás nutí k zamyšlení, proč máme v letních měsících větší chuť na sex, se jeví také vliv našich prapůvodních kořenů nebo biologické načasování lidského organismu.

Přestože moderní člověk často již vůbec nevnímá přirozené biorytmy jednotlivých ročních období, za nepříznivější platí v přírodě právě období jara a léta. Lidský organismus je také do značné míry ovlivňován množstvím slunečního světla, jehož pozitivní vliv na lidskou psychiku a celkovou aktivitu byl již prokázán v mnoha výzkumech.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 26