Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Nedostupná láska: když vám osud nepřeje

Má v dnešní době ještě smysl existence platonické lásky? Můžeme se setkat s láskou, která není realizována v podobě klasického mileneckého a partnerského vztahu, i v dnešní době?

Platonická láska bývá často považována za „osudovou“, provází vztahy, které jsou sice plné citů a emocí, ale nebývají většinou vzhledem k okolnostem vztahu naplněny.

Vztah, který nedospěje ke svému obvyklému konci a není naplněn sexualitou, však není zdaleka tak výjimečný, jak by se na první pohled mohlo zdát. V některé z jeho podob jej zažil někdy každý z nás. Typické bývají pro období dětství a puberty, již méně se pak objevují v dospělosti.

Když milují oba
Výjimečně však již v takových vztazích setrváváme dlouhodobě. Většinou se průběh platonického vztahu i délka jeho trvání bude odvíjet od určitých životních limitů, daných okolnostmi v životech dvou lidí, které platonická láska spojuje.

Může se jednat o nemožnost naplnění, která bude reálná, jako je tomu například tehdy, žije-li jeden z dvojice v manželství a přes veškeré city mezi platonicky zamilovanou dvojicí odmítá nevěru, nebo tehdy, není-li láska realizovatelná vzhledem k tomu, že již uplynulo mnoho let od setkání a z vysněného ideálu se již stal zcela neznámý hrdina.

Když je láska nedosažitelná
Přestože se tedy někdy v poradenské praxi může vyskytnout také případ, kdy je oním vytouženým partnerem slavná osobnost, která personifikuje veškeré kladné vlastnosti opačného pohlaví, častější bývají případy, kdy je bariéra bránící naplnění vztahu reálnou okolností v životě obou z dvojice.

Platonická láska však nemusí být paradoxně vždy nešťastná. Přestože mnohým nemožnost naplnění působí velké citové strádání, existují také případy, kdy dotyčná osoba odmítá opustit bezpečí platonické lásky a najít si vztah, který by byl v běžném životě realizovatelný.

Když chcete jistotu
I v případě, že jde o vztah jednostranný a nenaplněná touha znamená nemožnost dát svým citům průchod, může dojít k tendenci odmítat jakýkoliv jiný vztah a raději setrvávat v nenaplněnému vztahu, který je však jistotou.

Z obavy před reálnými vztahy s jejich běžnými problémy může dotyčná osoba vyhledávat stále dokola na základě nevhodného vzorce protějšky, s nimiž nebude klasický vztah realizovatelný. Pak ačkoliv sama nebude spokojena s danou situací, bude pro ni stále obtížnější najít si partnera pro klasický vztah.

Když vládne fantazie
Častým průvodním jevem platonické lásky jsou také fantazie a imaginace. Protějšek, který je platonicky milován, bude vždy idealizován a jeho vlastnostem se sotva vyrovná reálný protějšek v reálném vztahu.

Po absolvování platonické lásky pak může docházet nejen k odmítání jiných vztahů, ale také k marné snaze naplnit běžný vztah. Ten sice bude mít rozměry partnerského vztahu, ale postrádá city a emoce, které byly určeny vysněnému ideálu platonické lásky.

Když učitel miluje studentku

S platonickou láskou se setkal například univerzitní učitel, třiačtyřicetiletý Jáchym, když se zamiloval do své studentky. Ačkoliv se původně domníval, že by mohla být jeho náklonnost realizována jako partnerský vztah, k realizaci nakonec nedošlo, on však má nyní značné potíže vstoupit do jiného vztahu.

Logicky s sebou platonická láska přináší také nejistotu a ztrátu sebevědomí. Frustrace však může přinášet i v případě jejich naplnění. Takový byl případ osmatřicetileté vdané Jany, která se zamilovala do kolegy, platonická láska trvala přes deset let.

Nakonec došlo k její realizaci, když se kolega začal o Janu vážně zajímat. Šťastný happyend je však přece jen nečekal. Jana, která žila několik let spíše ve svých představách o tom, jaký Tomáš je, odmítala již přijmout Tomáše jako reálnou osobu, který zaujal místo jejího partnera. Platonická láska prožívaná v dospělém věku tak s sebou častěji přináší spíše frustrace, kdežto na tu prožívanou v období dospívání jsme schopni vzpomínat s úsměvem.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 21