Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zamilovaní / foto: shutterstock

Teenageři navzdory médiím nezačínají se sexem dřív

Jak je to s tou vyspělostí dnešní mládeže?

Donedávna panoval názor, že všudypřítomný sex, útočící na mladé lidi z televize, časopisů, reklam a podobně, vede k tomu, že začínají s pohlavním životem dřív než jejich předchůdci. Podle nové studie amerických vědců ale všechno nasvědčuje tomu, že tomu tak není.

Chybné závěry
Vědci z univerzity v Templu v čele s profesorem psychologie Laurencem Steinbergem studovali údaje z výzkumu, který se uskutečnil v roce 2006. Naznačil, že děti, které ve věku 12 až 14 let sledují přesexualizovaná média - filmy, televizi, hudbu a časopisy - začnou samy se sexem s větší pravděpodobností před 16. rokem věku.

Podle Steinberga ale stará studie nevzala v úvahu fakt, že adolescenti, kteří mají o sex zájem, budou také sex v médiích vyhledávat. "Média nejsou zodpovědná za přísun erotiky k těmto mladým lidem," tvrdí. "Je to přesně naopak."

Nové zkoumání
Steinbergův tým použil při analýze údajů statistické metody, které zohledňovaly přirozený sklon teenagerů vyhledávat sex v médiích. Tyto sklony určovaly další faktory - výsledky ve škole, náboženství, vztahy v rodině a postoje k sexu u jejich přátel.

Když vědci vzali všechny tyto vlivy v úvahu, souvislost mezi médii a pohlavní aktivitou mladých lidí zmizela.

Výzkum byl v srpnu zveřejněn v on-line verzi odborného časopisu Developmental Psychology.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 21