Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Poznáte, kdy je čas na rozchod?

Mnohé páry jsou si dobře vědomi toho, že jim vztah neklape, přesto agonii stále prodlužují a odkládají okamžik, kdy dojde k definitivnímu konci vztahu.

Často máme tendenci setrvávat i ve vztazích, které již jsou delší dobu nefunkční, a plánujeme vztah ukončit. Jako bychom čekali, že se něco změní a mávnutím kouzelného proutku bude vše zase dobré.

Nebo býváme příliš pohodlní na velké změny, čekáme na nového partnera, který bude jednoznačným důvodem, proč vztah ukončit. Někdy si jen nejsme jistí, jestli nejde jen o přechodnou krizi, která se časem vyřeší...

Kdy odejít?
Kdy je tedy určitě čas na rozchod? Pokud vás partner uhodil nebo se napětí a agresivita mezi vámi stále stupňuje. Neriskujte, že vy nebo váš partner dojdete tak daleko, že se dopustíte něčeho horšího. Pochroumané sebevědomí a snížená sebedůvěru a nejistota vám budou překážet v každém dalším vztahu, nemá proto smysl dál se navzájem ponižovat a ubližovat si.

Podobně je to také s přehnanou kritikou, jestliže vy na partnerovi nevidíte téměř nic pozitivního, nebo vás on soustavně kritizuje a neustále hledá chyby. Urážlivá slova už nelze vzít zpět.

Žádná pozitiva = konec
Nemá smysl setrvávat ani ve vztahu, kdy jste partnerem dlouhodobě manipulováni. Kdy jste překonali onen pomyslný bod, který odděluje vážné krize od času na rozchod?

Zamyslete se nad tím, zda vám ještě vztah přináší něco pozitivního, kolik je těch pozitivních věcí, kolik je těch negativních? Máte pocit, že můžete takto ve vztahu pokračovat?

Pokud dojdete k závěru, že už vás netěší ani vlastní život, je čas to změnit. Lidé se nijak zásadně nemění, nelze proto spoléhat, že by se váš partner ze dne na den stal jiným člověkem.

Nenechte se manipulovat
Nebezpečné je také neustálé srovnávání s předešlou partnerkou. Pokud jde o denní téma, zřejmě se vás partner se ztrátou bývalého partnera či partnerky dosud nevyrovnal. Sotva můžete nahradit jinou, vám naprosto cizí osobu, o které navíc nic skutečně nevíte, kromě všech pozitivních stránek, které má – a které vy nemáte.

Možná že zpočátku jste měli chuť být lepší než on nebo ona, ukázat vašemu současnému partnerovi, že vy dva se k sobě hodíte lépe. Pokud ale srovnávat nepřestává, váš boj může být zcela marný.

Nenechte se omezovat
Čas říci svému milému nebo milé „sbohem“ je také v případě, jestliže vás neustále něčím omezuje. Partnerství neznamená možnost ovládat a manipulovat druhého, žádné zákazy ani příkazy nejsou na místě. Pokud vám dokonce dává ten druhý ultimáta a vyhrožuje vám, dostal se váš vztah bohužel do velmi nebezpečné oblasti.

Budete-li donekonečna vyhovovat požadavkům a ustupovat, nakonec o vás stejně ztratí ten druhý zájem – vhodnými partnery si jste, pouze pokud jste si rovnocenní. Nikdo nemá zájem o partnera, který nezná svou cenu a nemá hrdost, a vy zase nemáte zájem nechat se donekonečna ponižovat...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 23