Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Znásilnění / foto: shutterstock

Sexuální násilníci mívají děravou paměť na ženy

Mladí muži si obvykle dobře pamatují, jaký první dojem na ně udělala osoba něžného pohlaví.

Podle nových výzkumů to ale neplatí pro sexuální agresory. Ti svůj protějšek vnímají mnohem méně.

Průměrný muž kolem dvacítky si většinou výborně zapamatuje, jestli o něj při prvním setkání projevila žena zájem, nebo zda ho odmítla. A to především pokud je sama atraktivní a vyzývavě oblečená.

Ukázalo se ale, že u mužů, u kterých vědci předpokládají, že je u nich riziko sexuální agresivity, je paměť na podněty případné partnerky daleko horší.

Paměť může za agresi
Výsledky studie byly zveřejněny v internetové verzi odborného časopisu Applied Cognitive Psychology. "Skutečnost, že si nepamatují, do jaké míry o ně žena projevila zájem, může vést k tomu, že jí dělají nevhodné návrhy. Když jsou odmítnuti, začnou být frustrovaní," tvrdí autorka studie dr. Teresa Treatová z univerzity v americké Iowě.

"Naopak ti mladíci, kteří udali, že měli více známostí, vykazovali i lepší paměť. To nasvědčuje tomu, že vnímání a zapamatování si partnerových emocí hraje významnou roli v navazování vztahů," dodává lékařka.

Během výzkumu byly respondentům předkládány fotografie, z nichž bylo zřejmé, zda by dotyčná měla zájem o intimní sblížení, nebo ne.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 8