Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dobrá společnost / foto: shutterstock

Promiskuita není volba, je vrozená!

Poslouží to jako výmluva?

Patříte mezi ty věrné, nebo chodíte s někým, kdo se rád vyspí s každým, na koho narazí? Pokud ano, máme pro vás dobré zprávy – vědci se totiž zase o krůček přiblížili ke zjištění, proč tomu tak je. A jak už to tak v podobných případech bývá, zdá se, že jde o genetickou záležitost. Že jste hned klidnější?

Geny a hormony

Podle vědce Justina Garcii, který na tuto přelomovou věc přišel, je promiskuita způsobena odchylkou v genetické informaci známé jako DRD4. Ta je pak zodpovědná za to, že dotyčný má neustálé nutkání se s někým vyspat. Zjevně to funguje jak u mužů, tak u žen.

„Zdá se, že motivace vychází ze systému potěšení a odměny, což je chvíle, kdy se dostává do hry hormon zvaný dopamin. V případě nezávazného sexu je riziko velké, odměna značná a motivace odlišná – přesně ty elementy, které způsobují dopaminový rauš,“ vykládá svou hypotézu Justin Garcia.

Pravdou je, že pan vědec si výsledky nevycucal z prstu, ale zkoumal celkem 181 jedinců. To už je výrazné číslo. Navíc svou hypotézu dokázal přesvědčivě dokázat. Jedinci s popsanou genetickou informací měli dvakrát vyšší náklonnost k promiskuitě.

Ovlivnit to jde
Zdá se to být nepříjemné, ale pro „hrdé majitele“ tohoto genu jde ještě o nejmenší problém. Dřívější studie totiž prokázaly spojitost DRD4 s náklonností ke gamblingu a alkoholové závislosti.

Může to vypadat, jako kdyby tito lidé byli v životě předurčeni k samým katastrofám. Tak tomu ale není. Mají k nim jen vyšší dispozice. Geny jsou jedna věc a kultivovanost člověka druhá a i podle vědců možná významnější. Vše se dá zkrátka zvrátit, byť si dovedeme představit, že leckteří nevěrníci půjdou na testy a následně na svou omluvu vytáhnou genetickou kartu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 11