Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: SXC.hu

Můžeme lhát ve vztahu? Trochu ano

Velmi často na počátku vztahu nebýváme zcela otevření. Máme sklon přikrášlovat sebe samého, abychom byli prezentování v co nejlepším světle. Upozorňujeme na své klady - a o záporech mlčíme, protože chceme svůj protějšek okouzlit

Malé versus velké lži
Není dobré už od počátku postavit vztah na lži, ale na druhou stranu je v tomto ohledu je nutné rozlišovat malé a velké lži.

Malé lži s cílem udělat dojem by měly postupně přirozeně vymizet a neměly by vztah nijak ohrozit. Takové přikrášlení skutečnosti či sdělení, které představuje spíše polopravdu než lež nezraňuje druhého, ani nestaví mezi partnery později žádnou bariéru.

Existují ale také chorobní lháři, kteří se do svých lží postupně čím dál více zamotávají a značně znepříjemňují partnerské soužití. A jaká lež se dá považovat již za zásadní a tudíž problematickou? Odborníci se shodují na tom, že jde o lež účelovou, která zcela ovlivní další vývoj vztahu.

Neupřímnost ohledně počtu bývalých partnerů

Nejde jen o výsadu mužů, kteří předstírají, že počet partnerek byl odlišný od skutečnosti. Jak muži, tak také ženy obvykle zkreslují údaj o počtu svých bývalých partnerů. Zajímavé je však to, že muži si naopak rádi přidávají, ženy zase ubírají.

Muži se zkrátka rádi chválí, chtějí být zajímaví a přitažliví. Muž si velkým počtem sexuálních partnerek získá pověst alfa samce, svůdníka a dobrého milence, žena by byla naopak označovaná některým z hanlivých výrazů, který známe pro promiskuitní ženy.

magazin.cz

Když se rozhodnete jít s pravdou ven…
Může se vám přihodit, že na začátku vztahu partnerovi něco zatajíte a později byste se k tomu chtěli přiznat. Máte však strach, aby přiznání neohrozilo vztah. Jak v tomto případě postupovat?

Jednoznačný návod určitě neexistuje. Buď to sdělíte najednou a bez servítek, anebo zvolíte pozvolnější strategii, otestujete si terén a budete sledovat reakce toho druhého. Měli byste sami posoudit, co bude pro vašeho partnera vhodnější.

V mnoha případech vám však může nahrát některá ze situací, kdy se také váš partner bude chtít přiznat k něčemu, co neřekl zcela přesně.

Co byste si měli raději nechat pro sebe?

Někdo hovoří o tajemství, jiný o nadbytečných informacích. Téma upřímnosti ve vztahu bývá často spojováno s pojmy, jako je důvěra a zodpovědnost.

Psychologové se rozdělují hned na několik táborů, podle toho, kolik toho doporučují svému protějšku svěřovat. V zásadě se však shodují na zlaté střední cestě. Svému partnerovi nemusíme říkat naprosto vše, například to, že se nám vzhledově líbí někdo, s kým jsme v minulosti měli intimní poměr, a podobně.

Upřímnost je však pro kvalitní partnerský vztah nezbytná, jen si musíme dát pozor, aby se nejednalo o upřímnost chorobnou a slepou, která není ničím prospěšná, právě naopak. Zde se skvěle hodí okřídlené přísloví: „Mluviti stříbro, mlčeti zlato“.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 11