Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zklamání v posteli / foto: sxc.hu

Ženské slzy = žádný sex!

Slzy ženy působí jako brom.

Izraelští odborníci na nonverbální komunikaci zjistili, že ženský pláč snižuje hladinu testosteronu u mužů.

Muži, kteří se experimentu zveřejněného v časopise Science Express zúčastnili, byli požádáni, aby čichali k slzám žen plačících při smutných filmech.

Pláč znamená nemám zájem!
Profesor Noam Sobel se svým týmem z Weizmannova institutu v Tel Avivu předpokládal, že slzy v mužích probudí zvýšenou empatii. Jak srdeční a dechová frekvence, tak obsah hormonu ve slinách i zobrazení mozkových vln namísto toho ukázaly na pokles sexuálního vzrušení.

Chemické látky v slzách jsou podle vědců signálem: "Ne, nemám zájem."

Sobel říká: "Komunikace je pro přežití zásadní. Savci – a tudíž také lidé – pro ni používají i čich. Využití chemického signálu, jenž okolí sdělí, co chcete, nebo nechcete, je velmi efektivní. Zvlášť jde-li o sex."

Zajímavé je, že experti chtěli k výzkumu použít slzy žen i mužů, ale na oslovených izraelských vysokých školách se našel jen jeden jediný dobrovolník mužského pohlaví, který věřil, že se dovede snadno rozplakat.

Slzy jako lék
Vědci doufají, že vliv slz na sexuální touhu může sehrát svou roli i při léčbě rakoviny. V současnosti totiž existuje mnoho chorob, které se léčí snížením hladiny hormonu testosteronu. Mezi nejvážnější patří rakovina prostaty.

"Současné metody mají ale řadu nežádoucích účinků. Výzkum slz by je mohl pomoci odstranit," tvrdí profesor Sobel.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 8