Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Jak vlastně vzniká láska?

O zamilovanosti často hovoříme až téměř s despektem jako o pouhé „chemii“. Jaké látky skutečně vznikají a jak dlouho je naše tělo je schopno produkovat? Jakými fázemi prochází vztah zamilovaných v prvních týdnech a měsících?

Láska tisíckrát skloňovaná
Fenomén lásky se objevuje v mnoha variantách napříč celou řadou uměleckých disciplín a ovlivňuje zásadně naše životy. Podle odborníků láska představuje stav, který je v podobě, v jaké jej známe, typický zřejmě jen pro člověka. Velmi dobře víme, že vše, co v lidském životě hraje významnou úlohu, má také nějakou funkci z hlediska života člověka jako takového, jeho vývoje a potřeb.

Podle psychologů hrají láska a zamilovanost svou nepostradatelnou úlohu především jako pojítko, pomáhající udržet lidský pár na dobu nezbytně nutnou ke zplození potomka, jeho narození a výchově.

magazin.cz

Podle sociologů je nejintenzivnější období lásky omezeno na čtyři roky
Například profesor MUDr. RNDr. Luboslav Stárka, DrSc. z pražského Endokrinologického ústavu vysvětluje, že „láska je pevně zakotvena v evoluční historii člověka, v jeho biologii i biochemii. Sociologické studie ukazují, že toto období je omezeno na čtyři roky – počítáno od začátku vztahu. Příroda to tak zařídila, že během čtyř let žena může otěhotnět, porodit a dítě se stane mírně samostatné. Toto čtyřleté období pak může prodloužit příchod dalšího potomka. Když zamilovanost odezní, přichází vztah, který je založen na jiných, vyšších hodnotách, nebo rozchod.“

Jak reaguje náš mozek, když jsme zamilovaní?
Kromě toho, že si jsme vědomi hodnot, které nám partnerský vztah přináší, představuje zamilovanost také stav, jenž je doprovázen mnoha neurologickými ději.

Moderní zobrazovací metody využívané při výzkumu mozku prokázaly, že v době zamilovanosti dochází v mozku k aktivaci a deaktivaci mnoha specifických míst. Bylo ověřeno, že hlavní úlohu hrají žlázy s vnitřní sekrecí vylučující hormony, a to hypotalamus, hypofýza a nadledviny.

Láska jako chemická intoxikace
Silné bušení srdce, zpocené ruce a zrychlený dech. Tyto symptomy provázejí nejen stresové situace, ale objevují se i ve chvíli, kdy se díváme na svůj protějšek. Odborníci této fázi lásky říkají romantická zamilovanost. Nelze se proto divit, že pochody, které se v těle během zamilování dějí, jsou tak silné, že je někteří vědci přirovnávají až k chemické intoxikaci.

Odborníci ve svých závěrech zacházejí dokonce tak daleko, že se shodují i na tom, že během zamilovanosti organismus vykazuje známky velmi podobné stresu nebo závislosti.

magazin.cz

Tvoří se stejné hormony jako při stresu
Jaký je důvod pro tvorbu stejných hormonů, jaké se tvoří ve chvíli stresu? Podle odborníků je možné říci, že stresové situace usnadňují tvorbu nových sociálních vazeb a intimních svazků.

Euforie doprovázející zamilovanost je tak svázaná s produkcí hormonů adrenalinu, kortizonu, noadrenalinu a dopaminu, tedy hormonů, které se do organismu vylučují právě při stresové zátěži.

V prvním období lásky se zároveň v těle vyplavují látky zvané aminy, které se svým účinkem podobají návykovým látkám. Na této úrovni hraje zřejmě významnou úlohu fenylethylamin a látky jemu příbuzné. Zamilovanost tak skutečně lze přirovnat například k narkomanii, při každém kontaktu pak dochází k dalšímu a dalšímu vyplavování fenylethylaminu, který zamilovaného naplňuje pocitem štěstí a euforie.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 15