Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Dobrovolně bez sexu? Proč to lidi dělají!

Zní to neuvěřitelně. V dnešní době, která již postrádá jakákoliv tabuizovaná témata a naprostá otevřenost je i v oblasti sexu a erotiky, se mnozí z nás rozhodnou pro dobrovolný celibát. Jaké jsou nejčastější důvody?

Jakkoliv si třeba něco podobného nedokážeme sami představit, přirozeně nás napadnou otázky: Z jakých důvodů volí muži či ženy dobrovolný celibát? Je zříkání se sexu k něčemu dobrému? Může krátkodobé odmítání sexu zlepšit sexuální život?

Nedávné výzkumy, které se objevily v médiích, ukázaly, že téměř každý dvacátý vztah je z nějakého důvodu celibátní. Kromě toho bylo zjištěno, že jedno procento lidí je asexuální, takže tělesnou přitažlivost k druhým vůbec necítí. Přesto je volba života bez sexu pořád velkým tabu.

Celibát může uspokojovat

Jakkoliv je v současné době skloňován sex na sto způsobů, nemít sexuální touhu lze podle některých odborníků také považovat, navzdory všem mýtům a předsudkům, za normální.

Intimní život bychom neměli považovat za nutnost, bez které nepřežijeme. Dobrovolný celibát může mít nejrůznější důvody od několika nevydařených vztahů přes pracovní vytíženost až po příliš častý sex.

Pokud se pro celibát z jakýchkoliv důvodů sami dobrovolně rozhodneme, skutečně se nám může podařit odolávat chuti na sex a lze pociťovat uspokojení z jeho odkládání.

magazin.cz


Není to škodlivé?

Na druhou stranu se však objevují i názory, že sexuální abstinence není zdravá a pro lidský organismus je nepřirozená. Pro psychiku i tělo je přirozená přiměřená sexuální aktivita v průběhu celého života, samozřejmě i s možnými přestávkami, které si vyžádají různé životní situace.

Lze tedy říci, že odříkání se sexu v určitém životním období neškodí a může mít i řadu prospěšných efektů, jako je například pozdější zkvalitnění sexuálního života či možnost hledání odlišného přístupu k sexu.

Hlavně přiměřeně
Ve prospěch přiměřené sexuální aktivity hovoří například i studie zabývající se zdravotním stavem osob provozujících různou míru sexuálních aktivit.

Odborníci z Queens University v Belfastu zjistili, že především mužům středního věku prospíval spíše přiměřeně častý sex než sexuální abstinence. Čím častěji měli pohlavní styk a dosahovali orgasmu, tím byl jejich zdravotní stav lepší a míra předčasného úmrtí se snižovala.

magazin.cz

Každý je jiný
Základním pravidlem je i v případě sexuálního celibátu, tak jako je tomu v mnoha jiných případech, respektování individuálních situací a potřeb každého jedince zvlášť.

Zatímco některým lidem nevadí sexuálně abstinovat i několik let, aniž by měli nějaké specifické zdravotní potíže, jiní potřebují pravidelný sexuální kontakt a bez něj se cítí frustrovaní. Ani v této oblasti se nevyplácí srovnávat svůj sexuální život s ostatními, v rámci sexuality člověka žádné univerzální parametry neexistují.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 33