Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Až po svatbě, miláčku...

Otevřený vztah k sexualitě přinesl i všeobecnou toleranci k předmanželskému sexu. Přestože kdysi představoval tabu, nyní na první milování partneři již nemusí čekat na svatební noc.

Za běžný model nyní považujeme spíše ničím nevázané získávání sexuálních zkušeností a vstup do manželství se ve většině případů oddaluje. Přesto lze najít pozitiva i na rozhodnutí počkat se sexuálním životem a zahájit jej až se vstupem do manželství.

Otázkou však je, zda si lze odříkáním před svatbou zajistit šťastné a spokojené manželství. Jaká je kvalita sexuálního života, jestliže oba partneři – nebo alespoň jeden z nich – nikdy nepoznali jiného sexuálního partnera?

Zvyky a trendy

Hlavní důvody, které vedou partnery k odkládání vstupu do sexuálního života, bývají ve většině případů náboženské. I z toho důvodu se setkáváme s případy záměrného odkládání sexuálního života na období manželského soužití méně často, než je tomu v jiných zemích.

Trend je spíše opačný – přibývá partnerských dvojic, které nejenže se začátkem sexuálního života nečekají na manželství, ale nemají do manželství úmysl vstupovat vůbec.

magazin.cz

Na čem záleží?
Jakkoliv hlavní trendy ve společnosti v oblasti partnerských vztahů spíše podporují přístup, který neváže žádným způsobem sexuální život na manželství, objevují se mladí lidé, kteří považují zahájení sexuálního života a výběr svého sexuálního – a zároveň životního – partnera za klíčový a podstatný moment.

Souvisí to nejen s náboženskou vírou, ale často i se snahou vědomě vést a řídit vlastní život. Sexualita mladých lidí je tak ovlivněna právě snahou odklonit se od všeobecných trendů ztotožňujících sexuální život s negativními jevy, jako je promiskuita nebo nevěra.

Méně partnerů – větší souznění?
Náboženství, nebo v širším smyslu jakékoliv přesvědčení, které nás vede k výběru jednoho partnera pro monogamní vztah, souvisí s uvědomělým a zodpovědným přístupem k životu. Lidé, kteří chtějí prožít svůj život s jedním sexuálním partnerem, vidí výhody především v ničím nenarušené jednotě lásky a sexuality.

Partneři se vnímají navzájem jako sobě souzení a již nepřemýšlejí nad tím, zda by s jiným partnerem byl sexuální život lepší. Ani jeden z nich se také nemusí trápit myšlenkami na předchozí milence svého partnera.

magazin.cz

Zaručí čekání něco?
Samozřejmě ani přesvědčení obou partnerů, že na vstup do sexuálního života chtějí počkat a až s manželstvím objevovat sexualitu, jim nezaručí věčnou spokojenost ani věrnost. Jakkoliv vyjádřili ještě před vstupem do manželství, že jsou pro ně hodnoty lásky a sexuality, které si předem zvolili, natolik vzácné, že je chtějí zažít až v pevném manželském svazku, samo o sobě to stačit nebude.

Oba partneři se naopak musí připravit na skutečnost, že se celá řada věcí může odvíjet ne zcela podle jejich představ – a právě v tomto momentě by jejich přesvědčení o správnosti předchozího rozhodnutí mělo být nejsilnější.

magazin.cz

Pozor na zklamání!
Pochopitelně i odborníci upozorňují na možná úskalí podobného rozhodnutí. Přestože je považují za pro oba partnery velmi přínosné, protože tím dávají najevo, jak si do budoucna cení svého vztahu a demonstrují tím také zodpovědnost k druhému partnerovi, z lékařského a sexuologického hlediska je vhodné se připravit na možná zklamání.

Očekávání partnerů, kteří si nechávají vstup do sexuálního života na manželství, se stupňují. Realita však může být odlišná, je proto na místě usnadnit si cestu otevřenou komunikací a tolerancí v souladu s hodnotami, kvůli kterým partneři intimní život odkládali.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 12