Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Pozor na tajnůstkáře a milovnice záhad

Nejdříve jste přímo okouzleni aureolou tajemství, která se kolem z nich vznáší... A pak si najednou uvědomíte, že už nějakou chvíli žijete vedle někoho, o kom vlastně vůbec nic nevíte.

Není James Bond ani špionka, přesto vám nikdy neřekne úplnou pravdu. Samozřejmě, když spolu lidé začnou navazovat vztahy, nejsou povinni si hned vše o sobě otevřeně říct. Postupně se ale běžně dozvídáme to, co se druhého týká. Osobnost typu „tajnůstkářka“ nebo „agent“ však pečlivě volí to, co vám o sobě řekne. Řídí se pravidlem: „raději méně než více.“ A vy pak najednou něco zjistíte... Něco, co vám mělo zůstat utajeno.

magazin.cz

Člověka, který má neustále potřebu rozlišovat mezi tím, co smí vědět jen on, a tím, co je určeno také pro druhé, představuje náročnou osobnost, se kterou není snadné žít, pokud tento zásadní rys charakteru nezmění. Zpočátku si to ani nemusíte uvědomit. Posléze vám ale dojde, že vám ten člověk vedle vás, kterého milujete, s rozmyslem odměřuje informace, které se o něm dozvíte. Přitom tajemství a lži, které mají sloužit k jejich ochraně před okolím, vytvoří pevné bariéry, na kterých nakonec váš vztah ztroskotá.

Lidé, kteří mají potřebu tajit záležitosti související s jejich životem před druhými, to mohou dělat z různých důvodů. Nejčastěji však převládá pocit určité výjimečnosti, touha manipulovat s druhými nebo potřeba utajit to, co se jim momentálně nehodí. Je logické, že v momentě, kdy s utajováním jednou začnou, jde o rozjetý vlak, který již nelze zastavit. Najednou už jsou nuceni udržet věci v tajnosti a nezbývá než vše zapřít, pokud na něco, o čem jste nevěděli, přijdete vy.

magazin.cz
Pokud dojde k odhalení, setkáte se často s zapíráním a nakonec i s velkou vlnou kritiky, že jste si dovolili po něčem pátrat. Váš podvodník či podvodnice bude do poslední chvíle pokračovat ve lžích a hrát. Na závěr ještě obviní vás, že jste si dovolili narušit důvěru tím, že jste pátrali po něčem, co je soukromé. Jenže mezi soukromými a tajnými věcmi je zásadní rozdíl. Jestliže je něco soukromé, znamená to, že si necháme pro sebe skutečnosti, které nemáme potřebu sdělovat dál, ovšem nikoho zásadně nezraňují a nemění poměry mezi dvěma lidmi. Tajnosti je však třeba cíleně utajovat, jejich odhalení téměř vždy způsobí bolest druhým.

Vztah s člověkem, který zásadně naruší vaši důvěru lží nebo polopravdou, už může pokračovat jen s velmi obtížně. Ano, podaří se několikrát slepit dohromady to, co utrpělo škodu, ale již to nemusíme zvládnout v případě zásadních životních skutečností. Druzí lidé v životě vašeho partnera, milenci a milenky, nevyjasněné finanční záležitosti, podvody a podvůdky... To vše může jednou provždy narušit vaše vztahy. Navzdory tomu, že ten druhý vás až do samého konce může přesvědčovat o své pravdě.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 7