Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Vůně kůže vyvolává touhu

Nejrůznější vůně jsou přirozenou součástí našeho každodenního života. Mohou v nás vyvolávat příjemné pocity, stejně jako nám můžou den pěkně znepříjemnit.

Přírodní aromata, jako je třeba vůně trávy, deště nebo kůže, v nás většinou vyvolávají pozitivní pocity. Z tohoto důvodu jsou také nejvíce žádané ty parfémy, které nějaké přírodní aroma obsahují. Vůně kůže nám například asociuje přirozenost, mužnost, sílu, ale taky eleganci. Nemůžeme se pak tedy divit, že řada lidí s oblibou nosí kožené oděvy nejen proto, že chtějí následovat módní trendy, ale rovněž pro jejich přirozenou vůni.

 

Podíváme-li se do historie, už ve starém Egyptě se používaly přírodní esence při pohřebních a náboženských rituálech. Ve středověku zase přežívala pověra, že příjemné vůně v sobě skrývají tajemství desinfekčních schopností. Zlatou dobou různých vonných přípravků bylo období klasicizmu. Lidé jimi byli tehdy přímo posedlí a holdovali až nadměrnému užívání parfémů, jemuž dávali přednost před důkladným umytím těla.

 

Preference a zvyklosti se od těch časů sice významně změnily, ale záliba v příjemných vonných esencích nám zůstala, stejně jako široká škála vonných produktů, ze kterých si můžeme vybírat. A jsou to právě přírodní vůně, které se člověku mohou jen těžko omrzet, a jsou proto používány neustále, a výrobci parfémů a dalších vonných produktů se k nim budou vždy vracet. Ať už se jedná o vůni květin, ovoce nebo třeba surové kůže.

 

magazin.cz

 

Vůně a pachy hraji také velice důležitou roly při seznamování lidí. Vedle našich estetických představ nám vůně pomáhají při podvědomém rozhodování, jestli nás někdo přitahuje či nikoliv.

 

Obzvlášť ženy těžko zapomenou na určitou vůni – ženy mají totiž výrazně lépe vyvinuté čichové senzory než muži. Od nepaměti jsou posedlé vůní kůže a spojují si ji s ideálem mužnosti. Např. muž, oblečený do kůže, evokuje u žen mužskou sílu a vášeň.

 

Ve fázi seznamování a při svádění ženy hrají vůně obrovskou roli. Vůně ale také dokážou vyvolávat vzpomínky na předchozí schůzky či milostné vztahy.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1