Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Rozvod po japonsku

Hurá, konečně od sebe! Rozchod nebo i rozvod může být úlevou nejen pro vás, ale i pro vaše blízké. A to je důvod k oslavě!

Malý mejdan na rozloučenou

Hiroki Terai, je v Japonsku známý „cvok“, který se rozhodl podnikat ve zvláštním byznyse, jakým je iniciování slavnostních rozvodových obřadů. Přestože odluka může být pro někoho bolestivou, někdy i dost ponižující záležitostí, mladší a střední generace Japonců ji naopak chápe jako novou šanci pro šťastný život. Proto se ráda se starým vztahem a partnerem stylově rozloučí. Takový rozvodový ceremoniál stojí 55 000 jenů (což je asi 13 000 Kč). Zahrnuje pohoštění a  obřad při kterém oba partneři zničí své svatební prsteny.

 

Konečně zase volní!

Rozvod je v životě člověka zvláštní předěl, který je rovněž potřeba rituálně podložit. To si myslí i rodák z Tokia, Tomoharu Saito, který se po letech rozhodl opustit svou manželku Miki. Sám tvrdí, že při zničení svatebních prstenů zažil naprostou katarzi a pocítil naprosté vnitřní očištění. Jak na tom byla jeho „drahá polovička“, kdo ví. Možná jí však uklidnilo, že si na svůj druhý „velký den“ mohla alespoň vybrat stylové oblečení od návrháře Akiue Go, jenž jí ušil stylový obleček ve žluté barvě, která symbolizuje platonické přátelství.

magazin.cz

 

Neseme vám noviny, poslouchejte...

Podle Hiroki Teraie má slavnostní rozvod  u Japonců velkou popularitu a sám již inicioval už více než 80 takových obřadů. Aby toho nebylo málo, rozhodl se vydávat i speciální noviny – Happy Divorce (Šťastný rozvod), kde čerstvě rozvedené páry anoncují svůj nový stav. V Japonsku, kde pořád ještě vládnou tradice, je často těžké oznámit tuto „radostnou novinu“ všem příbuzným pomocí technických vymožeností jako je facebook nebo twitter. Starší členové rodiny, jako jsou babičky, tetičky, strýčkové či dědečci si s počítačem moc netykají, proto papírové médium je zatím tou nejlepší a nejrychlejší cestou, jak k nim tuto zprávu vyslat.

magazin.cz

 

Každá legrace něco stoji

„Při rozvodu manželé běžně sdělují, proč chtějí svazek ukončit a co vlastně jeden k druhému cítí. Totéž však zajímá i příbuzné. K tomu slouží právě naše noviny, kde si vybraní lidé vše přečtou,“ říká Terai. Samozřejmě zmínka o rozvodu v novinách každou dvojici stojí nějaký ten peníz. Jediná stránka v periodiku stojí 11 220 jenů (asi 2700 korun). Ti, kteří chtějí o svém vztahu mluvit na dvou stranách si zaplatí asi 3800 korun. Hiroki Terai však není mužem bez srdce a všem, kteří si objednají jeho rozvodový ceremoniál, běžně dává 50 % slevu na inzerování v novinách. „Mým záměrem je udělat z rozvodu pozitivní záležitost. Chci pomoci párům, aby se dokázali „pohnout z místa“ a viděli svoji budoucnost nadějně,“ uzavírá Terai.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!