Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Přátelství mezi mužem a ženou? Téměř vždy dojde k sexu!

Řada z nás se domnívá, že ženy a muži spolu mohou být dokonalými přáteli. Že by u takového kamarádského páru mohlo dojít k sexu? To je přeci vyloučeno!

Proč by nemohly mít osoby opačného pohlaví kamarádský vztah? Vědci ale nedávno přišli s názorem, že muže a ženu, kteří spolu tráví mnoho času jako přátelé, čeká společný sex. Mají odborníci pravdu?

Mezi přáteli opačného pohlaví může podle několika výzkumů vzniknout cit, kterému se říká platonická láska. Jedná se tak o vztah podobný skutečné lásce, jen je o něco ochuzen – o sex. Platonicky zamilovaní lidé tedy netouží po fyzické rozkoši, ale po prožívání pocitů a emocí. Také některé manželské páry žijí podobně – milují se, ale bez sexu se klidně obejdou. Pro někoho nepředstavitelná věc, že ano? Vědci na to mají také svůj názor. Podle nich vztah založený na platonické lásce, a to i ten přátelský, nebude mít dlouhé trvání, pokud spolu dvojice nezačne sexuálně žít.

magazin.cz

 

Mnoho lidí by mohlo odborníkům odporovat. Vždyť právě platonická láska může zlepšit kvalitu vztahu. Odpoutání se od fyzického uspokojení přinese silnější city a větší porozumění. Podle posledních výzkumů tomu tak ale není! Doktor historie Jay Kennedy vyvrátil i fungující platonický vztah. Podle jeho výsledků bádání spolu nikdy nežili muž a žena bez pohlavního styku. Doktor také podrobně zkoumal spisy řeckého filosofa Platóna (427–347 př. n. l.) a zjistil, že ani tento muž, podle kterého dostal cit název, nepraktikoval vztah založený na emociálním souznění. Naopak, během svého života měl prý mnoho sexuálních partnerek a fyzické uspokojení považoval za jakousi hnací sílu při své tvorbě.

Podle doktora Kennedyho by samotný řecký filosof s pojmem platonická láska tedy nesouhlasil. A už vůbec ne s tím, že by se takový cit či vztah měl nazvat jeho jménem. S termínem platonická láska se lidé poprvé setkali až v době renesance, někdy během 15. století. Tehdy si tento pojem vymyslely zřejmě ženy ze šlechtických rodů. Ty si rády užívaly dvoření mužů, a proto oddalovaly svůj souhlas ke sňatku a tím i zároveň k pohlavnímu styku. Vyhýbání se manželství a sexu mělo pro ženy také praktické důvody. Mohly si tak naplánovat své těhotenství a založení rodiny.

magazin.cz

 

Takzvaná platonická láska se podle vědců objevuje u vysokého procenta přátelských vztahů mezi mužem a ženou. Pod takovým citem se ale také skrývá touha po společném sexu. i když si to mnozí ani neuvědomují, čím více času bude člověk trávit se svým přítelem opačného pohlaví, tím více po něm začne toužit. Někdy také přátelský vztah může vyústit v partnerské soužití plném lásky a porozumění… a také kvalitního sexu!

Výsledky Kennedyových studií a jiných odborných výzkumů tedy dokazují, že vztah založený na platonické lásce nemůže existovat. V přátelství mezi mužem a ženou se totiž po nějaké době objeví erotické jiskření nebo dokonce láska. To vám potvrdí spousta šťastně zamilovaných nebo dokonce manželských párů, které začínaly jako přátelské vztahy. A sex k milostným vztahům pochopitelně patří také.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!