Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Komunikace je základ vztahu

Jedním z tajemství šťastného vztahu je dobrá komunikace mezi partnery. V konfliktních situacích potom totiž dotyční zvládnou dojít ke konstruktivnímu řešení mnohem dříve než ostatní.

Budete-li žít v uspokojivém vztahu, budete s partnerem často hovořit o svých vlastních myšlenkách a budete dávat najevo své pocity. Především ale budete tomu druhému dávat najevo, že jste mu porozuměli. Dodržujte deset pravidel úspěšné komunikace a položte tak základní stavební kámen šťastnému a harmonickému vztahu.

 

Otevřenost

Mluvte často o tom, co je pro vás důležité. Vyhněte se obecným výčitkám a obviňováním, řekněte prostě přímo, co se vám nelíbí a kvůli čemu se necítíte dobře.

 

Správně naslouchat

Dejte svému partnerovi najevo, že vás zajímá to, co vám právě vypráví. Udržujte přímý oční kontakt a občas k tématu poznamenejte pár slov, abyste dali najevo, že jste přítomni.

magazin.cz

 

Parafrázování

Parafrázování je technika rozhovoru, kdy člověk vlastními slovy shrne to, co ten druhý řekl. Vlastními slovy tedy zopakujte to, co vám partner vyprávěl. Tak se vyhnete nedorozuměním. A kromě toho má parafrázování ještě jednu výhodu: ukážete tak svému partnerovi, že se o jeho téma skutečně zajímáte. A to mu udělá dobře.

 

Slovně neútočit

V mnoha diskusích, a to nejen ve vztazích, ale také v profesním životě se lidé, kteří spolu hovoří, často napadají. Tyto útoky většinou začínají větami s „Ty…“ Což znamená, že obviňujeme toho druhého. Je více než jasné, že tyto útoky vedou k protiútokům. Mnohem lepší je, pokud zůstanete pouze u svých vlastních pocitů. Řekněte „Já…“ a sdělte své stanovisko.

 

Nezobecňujte

Zapomeňte na výrazy jako „nikdy“ nebo „vždy“ nebo podobná zobecnění. Hovořte vždy o konkrétní situaci, pouze tehdy může váš partner také konkrétně reagovat. Pokud to tak nebudete dělat, vašeho partnera budou pravděpodobně okamžitě napadat zobecňující protipříklady.

 

Ptejte se

Zde je důležité, abyste se ptali otevřeně. Nemělo by to být tak, aby se vám ten druhý teprve na základě útoku postavil na odpor. Pokud se například zeptáte: „Je to třeba tím, že máš špatné svědomí?“, je z toho jasný konflikt. Ten druhý musí odpovědět tak, jak sám chce.

 

Hovořte o konkrétním chování

Hovořte vždy o konkrétním chování partnera v určité situaci. Pouze pokud budete argumentovat vzhledem k dané situaci, máte šanci s ním o tom hovořit.

magazin.cz

 

Řekněte, jestli se vám rozhovor líbil

Jste-li s průběhem rozhovoru celkově spokojeni, informujte o tom svého partnera. Řekněte například: „Přijde mi výborné, že se s tebou dá takhle otevřeně hovořit.“

 

Zůstat u tématu

Špatným, ale velmi rozšířeným zlozvykem je neustálé vytahování starých problémů. To nevyhnutelně vede k tomu, že se hovoří o starých, většinou dávno vyřešených problémech, místo aby se diskutovalo o aktuálním tématu. A proto: Zůstaňte u tématu! Pouze tehdy máte šanci vyřešit svoje současné problémy.

 

Řekněte, co cítíte

Může se stát, že váš partner řekne něco, s čím nesouhlasíte. Místo: „Co je to za nesmysl!“ raději řekněte: „Jsem překvapen, že to vidíš takhle!“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1