Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Valentýnské oslavy letem světem

Svatý Valentýn – svátek zamilovaných má své zastánce i odpůrce. Jak se tento den slaví v různých zemích naší planety?

Slovinsko: Valentýnské probouzení přírody

Čtrnáctý únor je ve Slovinsku spjatý převážně se zemědělstvím. Zdejší lidé totiž věří, že svatý Valentýn nosil u sebe klíče, jimiž „odemkl“ zamrzlé kořeny všech rostlin. Příroda se tedy v tento památný den probouzí z dlouhého zimního spánku. A svátek lásky? Slovinci jej slaví 12. března, na svátek svatého Gregoryho.

magazin.cz

 

Japonsko: City skryté v čokoládě

V Japonsku je všechno naruby. A to dokonce i na Valentýna, kdy Japonky zahlcují muže ve svém okolí čokoládou. Ale pozor, ne ledajakou! Typ darované sladkosti totiž jasně tlumočí vztah k příjemci. Třeba bonbony ve tvaru srdíček, zvané giri-choco kupují Japonky svým šéfům, kolegům a blízkým kamarádům. Slovo giri v japonštině znamená „povinnost či závazek“, proto jsou bonbony vlastně dárkem ze slušnosti. To se ale nedá říci o Honmei-choko, lahůdkách určených jen partnerům či manželům. Takové sladkosti vyrábí zamilovaná žena sama a dává tím najevo své city.

magazin.cz

 

Velká Británie: Podivné čáry s bobkovým listem

Svátek zamilovaných podle staré tradice začínal už v noci na 14. února. Tehdy Britky vzaly čtyři bobkové listy a každý z nich umístily do jednoho z rohů polštáře. Pak ještě pověrčivě snědly posolené vejce bez žloutku, které jim mělo přinést štěstí v lásce. Jiný rituál zase kapku připomínal pouštění lodiček na Vánoce. Zamilovaná děva napsala na papír jméno svého vyvoleného, vložila ho do hliněné kuličky a nechala ho „vyplout“ v misce vody. Když se papír z „krunýře“ vyvlékl, znamenalo to, že se dívka za tohoto muže provdá...

magazin.cz

 

Jižní Korea: Láska prochází žaludkem

V této asijské zemi platí podobné zvyky jako v Japonsku, takže i Korejky zásobují muže čokoládovými dary. Ovšem mají se také na co těšit – podle zvyku se totiž jejich protějšci pochlapí o měsíc později, tedy 14. března, kdy se slaví takzvaný Bílý den. Muži své vyvolené zahrnují sladkostmi, které ovšem nenesou žádnou stopu po čokoládě. A aby to nebylo tak jednoduché – 14. dubna se slaví i takzvaný Černý den. Nešťastníci, kteří nemají partnera (tudíž nebyli ani při jednom ze svátků obdarováni), navštíví čínskou restauraci, kde si objednají černé nudle – ty mají symbolizovat jejich trudný a osamělý život.

magazin.cz

 

Finsko: Oslava přátelství

Zatímco v mnoha zemích světa je Den svatého Valentýna spojený jen s romantikou, ve Finsku to neplatí. Čtrnáctého února se totiž slaví takzvaný Ystävänpäivä, což v překladu znamená Den přátel.  Skandinávci v tento den posílají přáníčka a dárky svým dobrým kamarádům a rádi jej využívají také k zásnubám nebo svatbám.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!