Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Co říká tělo na lásku?

Co říká tělo na lásku? Jaké procesy probíhají v lidském organismu, když se zamilujete?

Mozek

Láska, má překvapivě málo společného se srdcem, kam se tradičně a symbolicky umísťuje, ale zato hodně s mozkem. Mozek je také nejdůležitějším pohlavním orgánem. Podněty, které přijímáme z okolí smysly, se shromažďují v tom superrychlém počítači, který nosíme mezi lebečními kostmi, ten je vyhodnotí a reaguje. Například dá impuls nadledvinám (žlázy, které produkují adrenalin, noradrenalin a kortizol).

Tak třeba při stimulaci erotickými filmy stoupá sexuální vzrušení u mužů i žen. Při tom se zvyšuje krevní tlak u obou pohlaví, ale noradrenalin stoupá jen u žen. Adrenalin ani kortizol se u obou pohlaví nemění. Od vzrušení se dostáváme k zamilovanosti. Často je zamilovanost přirovnávána ke stavu drogové závislosti. Ano, bažení po osobě, do níž jsme zamilováni, se může svou intensitou blížit lačnění po tvrdé opiátové droze.

magazin.cz

 

Platí tedy, že zamilovanost = závislost?

Zatím máme jen hypotézy bez průkazního materiálu. V podezření jsou katecholaminy, fenylethylamin (látka bohatě obsažená třeba v čokoládě) a endorfiny. Zamilovanost je stavem změněné mysli, psychiatři tuto změnu připodobňují k nutkavé poruše, lidé v první fázi romantické lásky se nelišili od osob s obsesivně-kompulzivními poruchami.

Zajímavé je, že mimo jiné mužský hormon testosteron se u zamilovaných žen zvyšuje, u zamilovaných mužů však klesá. Proč je tomu tak se můžeme jen dohadovat. Třeba proto že testosteron je odpovědný i za agresivitu u mužů a přeci jen není dobré dát najevo hned zkraje, že po čase hodlá muž svoji partnerku třeba „vychovávat“.

 

Láska prochází žaludkem

Mnoho století si lidé ovšem také uvědomují, že rozkoše z dobrého jídla a z dobrého milování jsou si něčím podobné. Proto některým jídlům byly připisovány účinky stimulátorů sexuální žádostivosti, tvrdilo se, že jde o afrodisiaka. Typicky jsou takovým pokrmem například ústřice.

magazin.cz

 

Podíváme-li se na tato tvrzení ve světle dnešních poznatků, zjišťujeme, že bohužel žádná prokázaná afrodisiaka mezi běžnými potravinami nenalézáme. To ovšem neznamená, že by jídlo pro milostný život nemělo význam. Dobré jídlo a pití je skvělým začátkem a endorfiny, které se nám s pocitem sytosti rozlijí v žilách jsou tytéž, které pociťujeme při a po orgasmu, jen jejich množství je při sexu větší.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!