Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nejčastější mýty o antikoncepci...

Sex – příjemná činnost, které s sebou přináší ale řadu rizik. Vedle možného onemocnění některou z pohlavních chorob je zde riziko nechtěného otěhotnění.

Pokud se ještě nechcete stát rodiči, sáhnete jistě po některém z celé řady prostředků, které otěhotnění zabrání. Antikoncepce je v dnešní době již běžně dostupná, každý si může vybrat tu, které mu nejvíce vyhovuje. Přesto někteří lidé věří nesmyslům o zaručených prostředcích, které mají zabránit zplození potomka. Tak jako už dávno nevěříte, že děti nosí čáp, tak nevěřte i následujícím mýtům.

 

Kojící ženy nemohou otěhotnět

Ve většině případů skutečně představuje kojení jakousi přirozenou antikoncepci, a kojící ženy tak skutečně neotěhotní. Každá žena však začne po porodu ovulovat v jinou dobu a i když ještě nedostala menstruaci, může být její tělo připraveno na početí dalšího dítěte, aniž by o tom měla tušení. Žena totiž nikdy stoprocentně nepozná, zda již ovuluje či nikoliv. Raději tedy na kojení jako na antikoncepci nespoléhejte.

 

Během menstruace nemůže žena otěhotnět

Pokud žena menstruuje, mají sice spermie trochu ztížené podmínky na cestě k vajíčku, ale velmi často ke svému cíli dorazí. Navíc jsou schopné v děloze přežít i několik dní a vlastně tak tedy počkají, až vajíčko dozraje. Mnoho žen už otěhotnělo, když se spoléhalo na antikoncepci ve formě menstruace.

magazin.cz

 

Při přerušované souloži nehrozí otěhotnění

Pokud se na přerušovaný pohlavní styk spoléháte, můžete být rádi, že ještě nemáte potomka. Určitě už jste někdy slyšeli o tzv. kapkách lásky. Ty se z penisu dostanou ještě dříve, něž začne muž ejakulovat. A se zmíněnými kapkami lásky se do ženského těla mohou dostat také spermie, které budou rychle pospíchat k vajíčku. Místo přerušované soulože volte raději spolehlivější formu antikoncepce.

 

Zapomněla jste si vzít jednu pilulku? Nic se neděje!

Tomu také nevěřte! Pilulky hormonální antikoncepce jsou sice účinné na 99 procent. To ale platí pouze v případě, že je ženy užívají tak, jak mají. Z lékařských studií ale vyplývá, že více než 40 procent žen občas na tabletku zapomene. Se zapomenutou pilulkou klesá také její spolehlivost ochrany před otěhotněním. Pravidelné užívání hormonální antikoncepce by mělo být samozřejmostí, jinak se na tabletky nemůžete spoléhat.

 

Hormonální antikoncepce způsobuje neplodnost

Pokud žena užívá hormonální antikoncepci dlouhodobě, pravděpodobně neotěhotní hned poté, co ji vysadí. O miminko se se svým partnerem bude muset snažit o trochu déle, než žena, která nikdy hormonální antikoncepci neužívala. Rozhodně se ale nepoléhejte na to, že žena už neotěhotní, pokud po dlouhé době vysadila hormonální antikoncepci. V některých případech otěhotní ženy velmi rychle po tom, co přestanou polykat antikoncepční pilulky, které tedy rozhodně neplodnost nezpůsobují.

magazin.cz

 

Tampón jako antikoncepce

Zní to neuvěřitelně, ale mnoho párů používá jako antikoncepci tampón. Zřejmě se tito lidé domnívají, že zavedený tampón do pochvy vytvoří jakousi překážku pro spermie, a oplodnění je tak nemožné. To ale není pravda! Tampón možná spermiím cestu k vajíčku trošku zkomplikuje, k cíli i přesto dorazí. Nejenže se zavedeným tampónem hrozí riziko otěhotnění, ale také si zbytečně pohlavní styk zkomplikujete. Tampón vám může během sexu přivodit nepříjemné zdravotní komplikace.

 

Dva kondomy to jistí!

Když se žena moc bojí nechtěného otěhotnění, vezme si mnohdy její partner raději dva kondomy. Takový pár si zřejmě myslí, že se proti početí dostatečně pojistili. Opak je ale pravdou. Dva prezervativy riziko otěhotnění ještě zvyšují. Pokud se totiž dva kondomy použijí zároveň, třou se o sebe během pohlavního styku. Pak mohou snadno sklouznout, mnohem častěji se však protrhnout. Spolehlivější je tedy použít kondom jeden, dobře padnoucí.

 

Kondom můžeme klidně použít dvakrát

Opět se jedná a nesmysl! Šetření na prezervativech se opravdu nevyplatí, nehledě na to, že kočárek nebo plenky vás pak budou stát mnohem více. Prezervativy jsou vyráběny na jedno použití. Pokud tedy jeden kondom používáte několikrát, jste na dobré cestě k početí. Jednou použitý kondom určitě nebude tak dobře držet svůj tvar, je větší riziko jeho protržení a sperma, které v něm po prvním použití zůstalo se může snadno dostat tam, kam nechcete.

 

magazin.cz

 

Jako antikoncepce poslouží coca-cola

Tomuto nesmyslu věří hlavně spousta mladých Američanů. Žena si po sexu coca-colou vypláchne pochvu a domnívá se, že tak všechny spermie zahubí. Pravda je ovšem taková, že ještě než žena coca-colový výplach připraví, může být už některá spermie u svého cíle. Coca-cola opravdu jako antikoncepce neposlouží, naopak vám způsobí zdravotní potíže.

 

Spolehnout se můžeme na tabletku „po“

Pokud se na tuto „kouzelnou“ tabletku spoléháte téměř po každém sexu, měli byste si najít jinou antikoncepci. Tabletka „po“ by se  měla používat jen ve výjimečných případech. Vysoká dávka hormonů v těchto tabletách nejenže zabrání početí, ale také naruší hormonální cyklus ženy. Té pak hrozí zdravotní potíže.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!