Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Podivné svatební rituály

Svatba se nemusí odbýt jen klasicky – v bílých šatech a černém obleku. Na světě je spousta kultur, které si tento velký den užívají po svém. A jak?

Hinduisti dávají snubák na nohu

Klasická svatební tradice velí – ženich i nevěsta by si měli vyměnit snubní prsteny. Toto pravidlo funguje i na hinduistické svatbě, jen s menší odchylkou. Ženich podle tradice Bichiya navléká své vyvolené stříbrný kroužek na ukazovák levé nohy. Tato ozdoba dává všem najevo, že žena je vdaná, a tudíž pro ostatní muže nedostupná.

magazin.cz

 

Malajští novomanželé drží hladovku

Některé tradice jsou skutečně drastické. V Malajsii, konkrétně v městě Sandakan, je zvykem, že novomanželé po obřadu nesmí navštívit 3 dny a 3 noci toaletu. Důvod je prostý: místní lidé věří, že vykonání potřeby přivolá na zamilovaný pár neštěstí a to v podobě rozchodu, smrti dítěte nebo neplodnosti. Není divu, že pověrčivci se této hrozby bojí, proto bezprostředně po obřadu nasazují krutou hladovkou s minimem vody.

magazin.cz

 

Indie: Dívky si berou nejdříve zvíře, potom chlapa

Zvířata jsou pro mnohé lidi důvěryhodnějšími partnery, než opačné pohlaví. To se ale netýká zvyku, který panuje v Indii. Ten postihuje malé holčičky, kterým se vyloupne zub na určitém místě v horní dásni. Indové to chápou jako nešťastné znamení, že dítě se znelíbilo bohům a může ho například sežrat tygr. Aby se tomto prokletí zabránilo, jsou dívky provdávány za zvířata. Naštěstí se jedná pouze o formální sňatek, který má nevěstu očistit od zlých duchů. Po nějaké době si dívka může vzít normálního muže.

magazin.cz

 

Skotsko: očerňováni nevěsty a ženicha

Některé rituály, kdyby nebyly, nikdo by po nich ani nehlesl. Jenže, co člověk neudělá, aby se mohl provdat či oženit? Třeba v některých částech Skotska si musí zamilovaní svou cestu k oltáři poctivě zasloužit. Ještě, než se obléknou do slavnostního, jsou přepadeni přáteli, kteří je polijí hnusnou černou hmotou ze sazí, vajíček, roztodivných omáček, peří a vůbec všeho, co lednice dala.... Každá ingredience má v této předsvatební marinádě nějaký svůj význam. Například saze a mouka mají novomanželé ochránit před zlými duchy. Otázkou je, zda po tomto otřesném zážitku na ně nesednou noční můry...

magazin.cz

 

Korejci jsou při svatbě biti

V jižní Korei se na svatební romantiku moc nehraje. Ženich je bezprostředně po obřadu odvlečen stranou, jsou mu sundány ponožky a kotníky jsou svázány provazem. Pak se někdo ze svatebčanů chopí sušené ryby a dlouho novomanžela častuje údery do nohou. Tento zvyk má prý utužit mužovo zdraví, aby byl silný a výkonný o svatební noci.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!