Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Krása, která bolí

Krása je pojem, který v různých částech světa vzbuzuje rozdílné představy. A někdy se za tímto ideálem skrývá i pořádná dávka bolesti... Tady je pět důkazů.

Babičko, ty máš tak dlouhé uši...

Kdo ví, kdo s tím přišel první – každopádně vytahané ušní boltce do extrémních délek jsou typickým znakem mnoha kultur, počínaje Masaji v Keni nebo kmenem Huaorani, který žije v povodí řeky Amazonky. Vtipné je, že tento zvyk s vytahanými boltci se stává čím dál více populární i v Evropě a USA. Mít „velkou díru v uchu“ je snem spousty mladých lidí, kteří si je nechávají roztahovat ve specializovaných tetovacích salonech.

magazin.cz

 

Znetvoření jako prevence proti únosům

Kmen Apatani, který kočuje na severu Indie, má jedno typické znamení – zdejší ženy se vyznačují znetvořenými nosy. Tato zvláštní móda je vlastně prevencí proti únosům. Ženy z kmene Apatani jsou totiž považovány za nejkrásnější široko daleko. A aby se vyhnuly nájezdu „nápadníků“ z jiných kmenů, dobrovolně se znetvořují. Už jako mladé si nechávají propíchnout nosní chrupavku, v níž pak nosí obří dřevěné disky. Kmen Apatani je stále velmi početný, dodnes v něm žije kolem 26 000 lidí.

magazin.cz

 

Obličej jako morseovka

V severním Súdánu žije kmen Dinka, který se od ostatních kmenů liší tím, že jeho muži mají vytečkované linie na obličeji. Tomuto „dekoru“ předchází celkem krutá praktika, kdy se kůže nařezává ostrým nožem. Přestože jde o poměrně bolestivý rituál, všichni, kdo se mu podrobují drží jazyk za zuby. Pláč, přiznání strachu nebo bázlivý křik by dotyčnému přinesl jen opovržení dalších členů komunity. Není divu, že „tečkování“ je jednou ze zkoušek mužnosti.

magazin.cz

 

Labutí krky v Thajsku

Ženy z kmene Kayan, který žije na severu Thajska, jsou známé svými labutími krky. Jejich hlavu od těla odděluje 25 kruhů, které už do smrti nesundají. Mladé dívenky dostávají svůj první kruh v pěti letech (jedná se ale o pořádný kousek, který váží něco přes dvě kila). S přibývajícími lety a šperky se samozřejmě krk prodlužuje. Ženy z kmene Kayan mají klíční kosti a hrudní koš mnohem níže, než je u člověka přirozené. Ačkoliv nám se můžou zdát tyto tělesné proporce divné, pro Thajce jsou známkou krásy a sexuální přitažlivosti.

magazin.cz

 

Pusa plná hlíny

V Súdánu a Etiopii jsou za krásné považovaná ústa, jejichž spodní ret je uměle proděravěn. Do vzniklého otvoru se pak vkládají různé ozdoby, obzvláště pak speciální disk, který vyroben z hlíny. Ačkoliv nám může připadat tato modifikace krutá, pro africké domorodce jde o ryze praktickou záležitost. Kromě estetického efektu má totiž i informační charakter. Podle velikosti disku se dá vyčíst, z jakého kmene dotyčný pochází a v jaké je ekonomické situaci. Zkrátka jde o takovou domorodou občanku.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!