Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nejdražší a někdy i nejodpornější sýry světa

Jste fajnšmekři a potrpíte si na dobré sýry? Tady jsou „lahůdky“, které byste možná měli ochutnat.

Zlatý sýr

Mezi naprosté sýrové „luxusárny“ patří sýr Glawson Stilton Gold, který je nejdražším sýrem ve Velké Británii. V podstatě jde o lepší sýr rokfórového typu, který je obalen ve zlatých lupíncích a ozvláštněn likérem s obsahem žlutého kovu. Cena za tento skvost je 60 liber, tedy 1800 korun, za deset deka. Pokud byste chtěli „kilovku“, připravte si necelých 19 000 Kč. Není divu, že „zlatý sýr“ si dopřávají především ti movitější – popové hvězdy a zámožní arabští šejkové.

magazin.cz

 

Pecen z oslího mléka

Pokud máte pocit, že jste se finančně vyčerpali už při první zmíněné sýrové novince, vězte, že na světě existuje ještě mnohem dražší kousek. Jde o sýr Pule, který se vyrábí v srbské přírodní rezervaci Zasavice (leží poblíž Bělehradu) a jeho specifikem je, že jeho hlavní surovinou je oslí mléko. Aby bylo jasno, oslí mléko není „za hubičku“ a cenou daleko předčí obyčejné kravské nebo kozí mléko. Už jenom litr tohoto přírodního nápoje stojí 900 korun a na výrobu sýrového pecnu padne celých 25 litrů oslího mléka. Za kilovku sýra Pule zaplatíte 34 000 korun (pokrývá cenu hlavní suroviny plus práci). Pokud máte chuť si přece jenom toto sýrovou lahůdku ochutnat, můžete nejvýhodněji koupit plátek sýra v některé z lokálních prodejen poblíž Zasavice.

magazin.cz

 

Slavný smraďoch

Tak na tomto „mazlíkovi“ se pochutnával sám vojenský vůdce Napoleon. A vůbec ho neodradilo, že sýr Epoisses patří mezi aromaticky výrazné lahůdky. Vyrábí se z přírodního kravského mléka (tedy nikterak tepelně upravovaného) a je jeho kůrčička je okořeněná brandy. Každý, kdo se k tomuto sýru přiblíží, musí počítat s tím, že velice smrdí. Štiplavý nádech amoniaku navozuje pocit, že sýr zapáchá skoro tak stejně, jako někdo, kdo se týden nesprchoval.

magazin.cz

 

Když v sýru hlodá červíček

Casu marzu (v překladu něco jako shnilý sýr) je název ovčího sýra, který je populární zejména na italské Sardinii. Pochoutka je to prý tak uleželá, že je prolezlá hmyzími larvami. Vyrobit Casu marzu není zase taková námaha. Stačí si pořídit lokální ovčí sýr pecorino sardo a pak ho podrobit dlouhé době fermetace, až se do něj pustí zdejší hmyz. Zejména sýrové mušky Piophila casei dodají kyselinu, která způsobí, že sýr je uvnitř měkký až rozteklý. Mimochodem, ke konzumaci casu marzu patří i to, že zahrnuje jedení sýra i s hmyzími larvami. Připadává vám to trochu jako prasárna? Pozor: místní lidé varují, že sýr by se neměl jíst, pokud larvy v něm jsou mrtvé, nebo jsou červi příliš dlouzí. Červík může mít prý až 15 milimetrů.

magazin.cz

 

Německý „černoch“

Milbenkäse je typ sýra, který se vyrábí z tvarohu a roztočů, kteří dodávají sýru luxusní chuť. Jak to? Prostě jednoduše. Roztoči totiž vylučují enzymy, které způsobují zralost sýra. Výsledek: po měsíci a půl začne mít sýr zlatavou barvu, a po třech měsících chytá dokonce červenou barvu. A aby to nebylo málo, tak po roce dokonce zčerná. Sýr má hořkou chuť.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!