Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Japonský sršní likér

Japonci jsou známí svým specifickým vkusem. A ten se projevuje i v alkoholu. Co byste řekli na likér, ve kterém plavou sršni?

Jedovatí zabijáci

Už jste něco slyšeli o mandarínských srších? Ne? Tak vězte, že tyto „potvory“ jsou ještě mnohem větší než ty naše – měří až 4 centimetry! Živí se včelím medem, kvůli kterému napadají a vraždí včely. Agresivní jsou i v případě lidí. V Japonsku ročně kvůli alergii na sršní žihadlo podlehne 70 lidí. Přesto však tyto gigantické vosy mají místní v oblibě a přimíchávají je do svého tradičního likéru Shouchuu, který je chuťově velmi podobný vodce.

magazin.cz

 

Nebezpečný lov

Tento likérek však v obchodech normálně nenajdete. Většinou se dělá podomácku a seženete ho, jak jinak, než „pod rukou“. Například v prefektuře Kumamoto je jeden lovec sršňů, který nápoj vyrábí na zakázku. Nejde zrovna o lehkou práci. Člověk musí sršně vystopovat a chytit, což při jejich nebezpečné nátuře je docela riskantní byznys. Pokud mají sršni hnízdo v zemi, rozprostře se na něj speciální síť a čeká se, až hmyz vyletí ven a zachytí se v ní. Pokud je ale hnízdo sršňů na něčem zavěšeno, navlékne se na něj velká igelitová taška a ti sršni, kteří z ní uniknou, jsou bez pardonu zabiti velkou plácačkou.

magazin.cz

 

Výroba likéru a topení sršňů

K výběru jednoho likéru jsou je potřeba minimálně pět sršňů. Ti jsou zaživa vhozeni do velké kamenné nádoby s alkoholem. Vzhledem k tomu, že z pasti nemůžou uniknout, začnou do nápoje vpouštět svůj jed, který dává schouchuu typickou chuť. Sršni se po chvíli zápasu o svůj život samozřejmě utopí. Výrobci schouchuu je pak nechávají v alkoholu uležet tři roky. Po této době je ten pravý čas, kdy je likér hotový a může se konzumovat. Přestože součástí drinku je jed, není pro člověka nebezpečný.

magazin.cz

 

Elixír života a mládí

Zcela upřímně. Znáte nějakého Evropana, který by něco takového ochutnal? Schouchuu totiž nevypadá zrovna dvakrát lákavě. Má kalnou hnědou barvu, smrdí zatuchlinou a na jazyku zanechává zvláštní pachuť. Nicméně každý Japonec by vám vysvětlil, že nápoj má mnohem „vyšší cíle“. Podle tradice je alkoholový výluh z gigantických sršňů zdravý, protože obsahuje jed. Pověra tvrdí, že kdo jej vypije, prý bude žít dlouho a jeho pleť zůstane hladká a bez vrásek. Není divu, že „panáka“ sršní vodky si dávají nejen kurážní Japonci, ale i jejich křehké ženy, které touží po věčném mládí. A co vy? Překonali byste se a dali si panáka sršního likéru? Přiznám se, že já osobně dám přednost vráskám...

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4