Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Zdraví ukryté v nápojích

Pitný režim je velmi důležitý pro správné fungování lidského těla. Voda tvoří naše tělo z padesáti až sedmdesáti procent a řídí téměř každou chemickou reakci.

Tekutiny dodané do těla jsou důležité pro látkovou výměnu a pro udržení optimální tělesné teploty. Také s nimi můžeme do těla dostat důležité vitaminy a minerální látky, čímž dokážeme zabránit vzniku vysokého krevního tlaku, rakoviny nebo řídnutí kostí. Naopak při nedostatku tekutin dojde ke snížení krevního tlaku, naše srdce bude zatěžováno a hrozí riziko vzniku trombózy.

Vědci a lékaři zkoumali několik nápojů a vybrali z nich ty nejzdravější, které dokáže zároveň uhasit žízeň, osvěžit či zahřát. Které nápoje tedy posílí vaše zdraví?

 

Vínem ke štíhlé postavě

Američtí vědci dokázali, že látky obsažené v červeném víně prodlužují mládí, výrazně snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby, demence, mrtvice a infarktu. Pokud si chcete udržet štíhlou postavu, víno vám v tom také pomůže. Po jídle si dejte sklenku červeného vína, je to lepší, než kdybyste pili vodu. Víno totiž dokáže zabránit ukládání tuků v těle.

 

magazin.cz

 

Kakao zabrání vysušování pokožky

V kakau odborníci objevili flavonoidy zabraňující vzniku kardiovaskulárních chorob. Dále vyšlo ve studiích najevo, že pravidelnou konzumací kakaa lze zabránit vysušování pokožky. Nápoj bychom si měli připravovat však pouze z prášku s vysokým obsahem kakaa a neměli bychom ho moc sladit

 

Pevné kosti díky pivu

Látky obsažené v pivu dokáží prokazatelně zlepšit minerální hustotu kostí a zabránit vzniku osteoporózy. Stačí vypít jedno nebo dvě piva denně. V chmelu jsou také přítomny flavonoidy, které v našem těle snižují riziko vzniku rakoviny, infarktu a demence. Konzumenti piva si také můžeme udržet v normě krevní tlak.

 

Zázrak zvaný mléko

I přesto, že se objevily názory o tom, jak je mléko pro dospělé lidi nezdravé a zbytečně člověka zahleňuje, odborníci z řad lékařů považují mléko takřka za tekutý zázrak. Tuky obsažené v mléce dodají našemu tělu energii, minerály jsou zase nepostradatelné pro zdraví našich zubů a kostí. Dále v mléku najdeme spoustu vitaminů, enzymů, bílkovin a látek, které zabraňují vzniku rakoviny.

 

magazin.cz

 

Šťáva z brusinek pro zdraví močových cest

Lékaři svým pacientům trpícím častými záněty močových cest doporučují brusinkovou šťávu coby prevenci vzniku těchto problémů. V přírodě nenajdeme žádný lepší lék na onemocnění močových cest jako jsou právě brusinky. V malých červených bobulkách najdeme velké množství vitaminu C a K a nezbytné omega-3 mastné kyseliny. Dále brusinky slouží jako pomoc při průjmech, rýmě nebo bolestivé menstruaci.

 

Šťáva z granátových jablek pro dobrý krevní oběh

Protože granátové jablko obsahuje polyfenoly, zajistí tok krve v malých cévkách, třeba v těch srdečních. Antioxidanty zase zabraňují vzniku nánosů v cévách a zároveň chrání před vznikem rakoviny. Z dalších zdraví prospěšných látek v granátovém jablku najdeme vitamin C a B, dále sodík a draslík.

 

Šťávou z rakytníku proti stresu

Pokud jste často ve stresu, nebo jste unaveni, máte oslabenou imunitu, špatný zrak nebo problémy se žaludkem, pomůže vám jistě šťáva z rakytníku. V bobulích rakytníku najdeme až desetkrát více vitaminu C než v pomeranči. Proti stresu vás ochraňuje vitamin B, kyselina listová, železo, mangan a hořčík.

 

 

Káva zabrání mrtvici a infarktu

Káva díky kofeinu zabraňuje slepování krevních destiček, zužování cév a vzniku krevních sraženin. Káva je tak dobrou prevencí vzniku mrtvice nebo infarktu. Podle vědeckých studií vás může konzumace kávy také ochránit před rakovinou tlustého střeva a jater.

magazin.cz

 

Černý čaj jako prevence vzniku Alzheimerovy choroby

Pokud chcete předejít vzniku Alzheimerovy choroby, pijte černý čaj. Vědci zjistili, že černý čaj výrazně snižuje riziko vzniku této nemoci. Dále má černý čaj dobrý vliv na náš krevní oběh a zabraňuje vzniku usazenin v tepnách. Tein, který v tomto nápoji najdeme, zase dokáže povzbudit mozkovou činnost, při čemž nezatěžuje srdce ani krevní oběh.

 

Zelený čaj v boji proti rakovině

V zeleném čaji jsou přítomny látky zvané polyfenoly, které zabraňují růstu nádorů. kromě toho zabraňují další látky v zeleném čaji vzniku zubního kazu, upravují krevní oběh a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Draslík se postará o správnou funkci mozku a nervů, dokáže také netoxikovat organismus. Zinek zase urychlí hojení ran.

 

Zázračná voda

Čistá voda je pro naše tělo nezbytná. Dokáže nás zbavit problémů s ledvinami a močovými cestami, pomáhá při překyselení žaludku, snižuje hladinu cukru v krvi a zabrání bolestem hlavy. Vědci také zjistili, že pitím vody si můžete zajistit dobrou paměť, zlepšit zrak, nebo odstranit potíže se spánkem.

magazin.cz

 

Pomerančový džus místo vitaminových tablet

Šťáva z pomeranče nedá šanci chřipce. Dále upravuje krevní tlak, odstraňuje příznaky alergie a astmatu, zabraňuje migréně. Pomerančová šťáva je také dobrou prevencí vzniku infarktu.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!