Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Trikodér kontroluje důležité životní funkce

Vědecký tým z NASA vytvořil malé zařízení, které dotykem během několika sekund analyzuje důležité životní funkce.

Zařízení jak vystřižené z populárního sci-fi seriálu Star Trek vytvořil tým vědců z NASA. Přístroj nazvaný Scanadu Scout se chová podobně jako trikodér v rukou Spocka nebo doktorky Crusherové. Stačí jej přiložit k hlavě, nebo si jej připnout na zápěstí a v mžiku se dozvíte tělesnou teplotu, srdeční tep, krevní tlak a další zdravotní informace.

magazin.cz

 

Scanadu Scout je zdravotnické zařízení, které vědci navrhli tak, aby umožnilo kontrolu zdravotního stavu stejně snadno, jako trikodér ve Star Treku. Ke komunikaci využívá bluetooth rozhraní vašeho smartphonu, stačí si jej jednoduše připnout na zápěstí a po deseti sekundách se nad displeji telefonu zobrazí první data o zdravotní kondici. Několikrát denně se tak aktualizuje nejenom srdeční tep a tělesná teplota, ale rovněž hladina kyslíku v krvi, intenzita dýchání a dokonce křivka EKG.

 

Vesmírná technologie

Na vývoji trikodéru se podílejí vědci z NASA a pro jeho stavbu využili některé technologie z vesmírného výzkumu. Zařízení řídí operační systém reálného času RTOS, který NASA použila i v průzkumném vozítku Curiosity brázdící povrch Marsu. Mobilní aplikace bude dostupná jak ve verzi pro Android, tak i pro iOS. Nabíjení trvá zhruba hodinku přes standardní microUSB port a podle tvůrců vydrží baterie nabitá zhruba týden.

magazin.cz

 

„Náš Scout dává informace o tělesné kondici tam, kam patří: přímo do vašich rukou,“ tvrdí autoři zařízení. „S nasbíranými daty se pak v případě pochybností můžete podělit se svým lékařem, který je dokáže odborně vyhodnotit. Nebo se o nich prostě pobavíte s přáteli a objevíte zajímavé informace o své kondici.“

magazin.cz

 

Vědci zatím vyrobili první prototypy zařízení a shánějí peníze na rozjetí výroby na startupovém serveru Indiegogo. Původní cíl shromáždit sto tisíc dolarů už se jim podařilo pětkrát překonat, a to ještě do konce nabídky zbývá nějakých dvacet dní. Zařízení si tak ještě lze objednat za 200 dolarů. Přepokládané datum uvedení na trh je březen příštího roku.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!